Nicolae Dabija a murit, în dimineața zilei de 12 martie, după ce a fost internat în urmă cu câteva zile la terapie intensivă din cadrul Spitalului de Urgență, din cauza complicaţiilor pe care le-a suferit după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.
Poet, scenarist, redactor, Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimişlia, Republica Moldova. În anul 1966 devine student la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat.
A debutat în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea”(1975), în acelaşi an a absolvit Universitatea de Stat de la Chișinău. Pe parcursul anilor 1972-1975 a fost redactor la Televiziunea Naţională, din 1975 până în 1984 a fost şef de secţie la revista de literatură „Nistru”, apoi în anii 1984-1986 ‒ redactor-şef la revista tineretului de creaţie „Orizontul”, iar din 1986 până în prezent a fost redactor-şef al săptămînalului „Literatura şi Arta”.
Membru al Uniunii Scriitorilor şi Jurnaliştilor din Republica Moldova. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film” în calitate de scenarist şi traducător al scenariilor la dublarea filmelor. Nicolae Dabija avea vârsta de 72 de ani.
Un mare admirator al lui Eminescu, scriitorul Nicolae Dabija şi-a dăruit viaţa creaţiei literare şi menţinerii spiritului românesc. Acuzat de activitate proromânească şi antisovietică, a fost exmatriculat de la Ziaristică spre sfârşitul anilor ’60 ai secolului trecut, alături de alţi colegi care au devenit scriitori importanţi în stânga Prutului: Aurelian Silvestru, Vasile Romanciuc şi Ion Vicol.
Reabilitat la Filologie, a devenit redactor-şef la „Literatura şi Arta“, rămasă în istorie pentru rolul avut în mişcarea de eliberare naţională de la Chişinău pe vremea lui Gorbaciov.
La trei decenii de la Revoluţia Română şi dispariţia URSS, este convins că Unirea va avea loc într-o bună zi.