Revista ”Ambasador pentru România”
S-a stins din viață Nicolae Dabija, scriitor și istoric literar, creator al simbiozei între filozofie, istorie și literatură
Excelență

S-a stins din viață Nicolae Dabija, scriitor și istoric literar, creator al simbiozei între filozofie, istorie și literatură

În această dimineață s-a stins din viață Nicolae Dabija, scriitor și istoric literar, membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.
 
Nicolae Dabija este laureat al Ordinului Steaua României cu gradul de Comandor (2000) „pentru remarcabila sa operă poetică şi implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti”.
 
Scriitor apreciat, publicist, autor de poeme memorabile, de eseuri, de studii istorice, de manuale şcolare, de antologii de literatură veche românească, Nicolae Dabija este considerat o personalitate complexă a culturii româneşti, un apostol al enciclopedismului, creator al simbiozei între filozofie, istorie și literatură, dar și un formator de conştiinţă naţională. Se născuse la 15 iulie 1948, în satul Codreni din Basarabia.
 
”Nu ştiu dacă am dreptate, dar nu recunosc decât un singur gen literar: poezia. Toate celelalte genuri nu există decât în măsura în care îl conţin pe acesta. Proza este o modalitate de a te cunoaşte pe tine prin ceilalţi. Poezia – un mijloc de a-i cunoaşte pe alţii prin sine”.
 
”E mai uşor să complici decât să simplifici. E mult mai greu să vorbeşti pe înţelesul tuturor. Pentru asta trebuie să elimini cuvintele, frazele, întortochelile care ar îngrădi sau ar îngreuna drumul tău către inima cititorului. Simplitatea devine o necesitate, dacă vrei să fii auzit, dar, mai ales, înţeles”.
 
După ce citeşti poezia lui Nicolae Dabija te simţi ca după o spovedanie. Este o dovadă că marile adevăruri nu se spun prin multe cuvinte.
 
Continuitate – Nicolae Dabija
 
Iată c-ai ajuns să râzi
cu gura mea, să te uiţi cu ochii mei
la câte ţi se întâmplă,
să măsori cu respiraţia mea
Universul,
să iubeşti cu cuvintele mele,
să mori cu moartea mea,
iubito.

Nicolae Dabija a murit, în dimineața zilei de 12 martie, după ce a fost internat în urmă cu câteva zile la terapie intensivă din cadrul Spitalului de Urgență, din cauza complicaţiilor pe care le-a suferit după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

Poet, scenarist, redactor, Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimişlia, Republica Moldova. În anul 1966 devine student la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat.

A debutat în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea”(1975), în acelaşi an a absolvit Universitatea de Stat de la Chișinău. Pe parcursul anilor 1972-1975 a fost redactor la Televiziunea Naţională, din 1975 până în 1984 a fost şef de secţie la revista de literatură „Nistru”, apoi în anii 1984-1986 ‒ redactor-şef la revista tineretului de creaţie „Orizontul”, iar din 1986 până în prezent a fost redactor-şef al săptămînalului „Literatura şi Arta”.

Membru al Uniunii Scriitorilor şi Jurnaliştilor din Republica Moldova. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film” în calitate de scenarist şi traducător al scenariilor la dublarea filmelor. Nicolae Dabija avea vârsta de 72 de ani.

Un mare admirator al lui Eminescu, scriitorul Nicolae Dabija şi-a dăruit viaţa creaţiei literare şi menţinerii spiritului românesc. Acuzat de activitate proromânească şi antisovietică, a fost exmatriculat de la Ziaristică spre sfârşitul anilor ’60 ai secolului trecut, alături de alţi colegi care au devenit scriitori importanţi în stânga Prutului: Aurelian Silvestru, Vasile Romanciuc şi Ion Vicol.

Reabilitat la Filologie, a devenit redactor-şef la „Literatura şi Arta“, rămasă în istorie pentru rolul avut în mişcarea de eliberare naţională de la Chişinău pe vremea lui Gorbaciov.

La trei decenii de la Revoluţia Română şi dispariţia URSS, este convins că Unirea va avea loc într-o bună zi.

 

Related posts

La mulți ani, România! Barbu Ștefănescu Delavrancea: România este patria noastră și a tuturor românilor

Cristiana P. Bota

Adrian Luca, guvernator Rotary în perioada 2021-2022, la interviurile ”Ambasador pentru România”: Noi, ca națiune, ar trebui să învățăm că împreună suntem o forță!

Cristiana P. Bota

Interviu cu Claudiu Bleonţ, omul și actorul, la ”Ambasador pentru România”: Sunt un îndrăgostit de viață și de povești

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.


Site-ul revistei ”Ambasador pentru România” folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Acept Citește mai mult