Revista ”Ambasador pentru România” a fost înființată în decembrie 2020 cu scopul de a promova România prin oameni, valori și tradiții și de a aduce în față adevăratele repere prin care ne putem confirma cu mândrie identitatea oriunde am fi. Revista apare trimestrial și este distribuită în țară și în comunitățile românești din diaspora.
De-a lungul celor aproximativ doi ani de existență, au ieșit de la tipar șase numere ale revistei ”Ambasador pentru România”. Interviurile de copertă au fost date de Vicențiu Rădulescu – unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii (numărul 1), de Dumitru Dorin Prunariu – singurul român care a ajuns în Cosmos (în numărul 2), de academicianul Irinel Popescu – medic, părintele școlii românești de transplant hepatic (în numărul 3), de inegalabila gimnastă Nadia Comăneci – cel mai valoros ambasador sportiv al României în lume (în numărul 4), de nava-școală ”Mircea” – ambasadorul României pe marile și oceanele lumii, prin vocea comandorului Mircea Târhoacă (în numărul 5) și de maestrul Grigore Leșe, muzicolog, interpret de folclor, un important promotor al identității neamului românesc (în numărul 6).
Cele șase numere ale revistei ”Ambasador pentru România” au reunit în total peste 100 de invitați. Distinct de invitații de copertă menționați mai sus, ne-au făcut onoarea dialogului, printre alții: părintele profesor Constantin Necula, arhimandritul Arsenie Popa – starețul mănăstirii Sihăstria din județul Neamț, prof.univ.dr. Grigore Tinică – șeful Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, fostul ambasador al Marii Britanii în România – Paul Brummell, Valentin Preda – președintele Bursei Române de Afaceri, dr. Virgil Musta – șeful secţiei de Boli Infecțioase de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, Martha Maria Mocanu – prima femeie Guvernator al Districtului Rotary, medicul Gabriel Dimofte – directorul Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iași, actorii Mihai Mălaimare și Claudiu Bleonț, comandorul (r) Gheorghe ”Gică” Stancu, fost comandant al Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, Wargha Enayati – medic, fondatorul rețelei „Regina Maria”, Costin Tuchilă – redacția Teatru de la Radio România Actualități, interpreta Paula Seling, gimnastul Marian Drăgulescu, vicecampioana olimpică de la Tokyo Ana Maria Brânză, gimnasta Simona Amânar, fostul antrenor al lotului feminin de gimnastică al României, Nicolae Forminte, Maria Țoghină – realizatoare Radio România Actualități, președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune în perioada 2005 – 2010 și prima femeie care a condus radioul în istoria de aproape 95 de ani de existență, legendele fotbalului românesc Helmut Duckadam și Gabi Balint, Dorin Popa – profesor de jurnalism în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, marea doamnă a folclorului românesc, Veta Biriș și mulți alții.
Promovând astfel de oameni și realizările lor, încercăm să dăm mai departe excelența românească, să o facem cunoscută și să o servim drept exemplu pentru noua generație. Citindu-i, avem convingerea că noi toți vom putea prelua din frumuseţea lor morală și profesională și vom putea să ne confirmăm cu mândrie identitatea, oriunde am fi. Așa cum spunea profesorul Eduard Apetrei, ”fără să ne cunoaștem și să ne respectăm înaintașii, ajungem fără rădăcini”.
Pe viitor, revista ”Ambasador pentru România” dorește să devină un pilon important al promovării excelenței românești și un participant activ în viaţa societăţii din țară și din diaspora.


CUVÂNT ÎNAINTE
Dragi cititori,
Absoluta mea încredere în România şi în forţa valorilor naționale s-a transformat cu timpul, dintr-o concepţie de viaţă, într-un destin profesional. Astăzi, încep un demers jurnalistic de o neprețuită valoare, intitulat “Ambasador pentru România”, cu scopul de a oferi veșnicie inimii și spiritului românesc. Totodată, prin această apariție publicistică încerc să readuc la viață cititul revistelor pe hârtie, cu certitudinea că presa tipărită va rămâne oglinda unei comunități.
Revelaţiile, trăirile și mărturisirile pe care ni le oferă țara în care ne-am născut, prin oameni, locuri și tradiții, nu se pot contura pe deplin pentru generațiile viitoare doar în măsura în care ele sunt consemnate în scris, prin intermediul cuvântului. Fixarea în scris a trăirii și a emoţiei românești este o misiune de o importanţă esenţială pentru continuitate identitară și cu această convingere am pus pe picioare “Ambasador pentru România”. Se întâm-pla a treia zi de Crăciun a anului 2020, ca o continuare la nivel de excelență a revistei pentru diaspora “Români de pretutindeni”, pe care am lansat-o în 2019 la Fundația Rațiu din Londra.
Număr 1 al revistei “Ambasador pentru România” are 92 de pagini și un conținut de colecție. Veți cunoaște oameni care fac excelență pentru România, care au depășit limite, care au transformat imposibilul în posibil, care și-au adus aportul la perpetuarea frumuseţii acestei țări.
Veți regăsi personalități cu o ținută morală și profesională exemplară, proveniți din medii academice, medicale, culturale, religioase sau din inovație. Ii amintesc aici pe medicii Virgil Musta și Tudor Toma, pe cercetătoarea Silvia Marcu, pe prima femeie guvernator Rotary, Martha M. Mocanu, pe analistul financiar Ioana Arsenie, pe artista de opera Laura Bretan, pe poetul Nicolae Boghian, pe ambasadoarea frumuseții românești în lume Simona Simionescu, pe pictorul David Croitor și pe monahul Efrem Băndărică.
Coperta este dată de Vicențiu Rădulescu – unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii. Predă la catedra de Matematică a Universității din Craiova și este cercetător științific la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române. Articolele și cărțile sale sunt citate de 11.000 de ori de peste 2.200 de cercetători din întreaga lume, potrivit agenției internaționale Clarivate Analytics.
L-am invitat alături de noi și pe promotorul medicinei private din România, medicul cu origini persane Wargha Enayati, fondator al rețelei private de sănătate Regina Maria. Abia ce a pus bazele complexului medical Enayati Medical City, cel mai mare spital privat din România și cel mai mare spital integrat de oncologie din Estul Europei. Tot în acest număr îl avem invitat pe Norihiro Haruta, un fotograf din Japonia care a imortalizat România anilor ‘90 în imagini de colecție. La acea vreme student, Nori era îndrăgostit de România, de sarmale și de spiritul independent al românilor și a realizat sute de fotografii cu Bucureștiul care respira libertate și trăia cel mai frumos vis, cel al democrației.
Citindu-i, am convingerea că noi toți putem prelua din frumuseţea lor morală și profesională. Alături de acești invitați, și de alții care vor urma, vom putea discerne asupra adevăratelor valori și repere și vom putea să ne confirmăm cu mândrie identitatea, oriunde am fi.
Noi suntem cei care trebuie să ne întoarcem la România! Este un îndemn și o dorință de a ne raporta mai mult la esența din care am fost plămădiți și care ne definește ca națiune și ca oameni. Să ne prețuim locurile, oamenii, tradițiile și limba așa cum nimeni altcineva nu o poate face mai bine în locul nostru. Și să ne iubim credința cu care Dumnezeu ne-a lăsat pe lume, poate mai mare și mai profundă ca a altor popoare. Aspecte care par în firea lucrurilor, devenite între timp banale, atât de banale încât le trecem deseori cu vederea. Dar, dragi cititori, nici nu știți cât de important este să prețuim ceea se află în firea lucrurilor! Să știm cine suntem, astfel încât nici firescul și nici uitarea să nu ne poată șterge această fascinantă memorie a inimii și spiritului românesc. Pentru că, da, “Ambasador pentru România” este o revistă pentru memoria inimii și spiritului românesc!
Vă doresc lectură cu folos și vă mulțumesc, în avans, pentru timpul petrecut pentru a ne citi. Amintesc o pledoarie senecienă pentru reflecția minții: „Nici cei care dau, nici cei care cer timp nu știu că dau și cer cel mai de preț lucru din lume“.
Îngrijiţi-vă sufletul pentru a fi fericiţi!
Cristiana P. Bota
Jurnalist, Fondator
