Laserul de la Măgurele reușea, pe 12 martie 2019, să atingă cea mai mare putere din lume: 10.88 petawatts, respectiv ”a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină”.
Cel mai puternic din lume, Laserul de la Măgurele a fost dezvoltat după metoda care a luat premiul Nobel pentru Fizică în 2018. Proiectul a început în 2013 şi sistemul a devenit funcţional în 2018.
ELI este un mega-proiect UE de 875 milioane de euro care construiește trei lasere de cercetare de ultimă generație pentru a stimula știința în Europa Centrală și de Est. Celelalte două site-uri, din Ungaria și Republica Cehă, vor fi gata să-și ofere serviciile cercetătorilor din întreaga lume peste câteva luni.
Dar instalația românească, care se numește ELI-Nuclear Physics (ELI-NP) și este concepută pentru a efectua cercetări de ultimă oră în fotonica nucleară, a rămas întârziată din cauza problemelor cu o componentă cheie, sursa gamma / γ. Celelalte componente ale ELI-NP, două brațe laser cu o putere de 10 petawatt – cel mai puternic construit vreodată – sunt la termen.
România trebuia să finalizeze proiectul Laserului de la Măgurele în 2015, însă cele mai optimiste estimări arată că acest lucru s-ar putea întâmpla abia în 2023. Până atunci, România va fi doar observator într-un consorțiu european de cercetare, după ce și-a pierdut calitatea de gazdă.