Ambasador pentru România
Povestea ta

Laserul de la Măgurele reușea, în urmă cu 2 ani, să atingă cea mai mare putere din lume

Laserul de la Măgurele reușea, pe 12 martie 2019, să atingă cea mai mare putere din lume: 10.88 petawatts, respectiv ”a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină”.

 

Cel mai puternic din lume, Laserul de la Măgurele a fost dezvoltat după metoda care a luat premiul Nobel pentru Fizică în 2018. Proiectul a început în 2013 şi sistemul a devenit funcţional în 2018.

ELI este un mega-proiect UE de 875 milioane de euro care construiește trei lasere de cercetare de ultimă generație pentru a stimula știința în Europa Centrală și de Est. Celelalte două site-uri, din Ungaria și Republica Cehă, vor fi gata să-și ofere serviciile cercetătorilor din întreaga lume peste câteva luni.

Dar instalația românească, care se numește ELI-Nuclear Physics (ELI-NP) și este concepută pentru a efectua cercetări de ultimă oră în fotonica nucleară, a rămas întârziată din cauza problemelor cu o componentă cheie, sursa gamma / γ. Celelalte componente ale ELI-NP, două brațe laser cu o putere de 10 petawatt – cel mai puternic construit vreodată – sunt la termen.

România trebuia să finalizeze proiectul Laserului de la Măgurele în 2015, însă cele mai optimiste estimări arată că acest lucru s-ar putea întâmpla abia în 2023. Până atunci, România va fi doar observator într-un consorțiu european de cercetare, după ce și-a pierdut calitatea de gazdă.

Sunt deja cinci ani de întârziere, iar efectul direct e pierderea calității de membru cu drepturi depline în consorțiul denumit ELI-EIRC European (Extreme Light Infrastructure – Research Infrastructure Consortium).
Acest cosorțiu a fost înființat cu scopul de a include Laserul de la Măgurele, alături de două unități similare din Cehia și Ungaria. Dintre cele trei state, doar România nu va mai avea statutul de ”gazdă”. Țara noastră va avea în schimb o calitate onorifică, denumită ”observator”.

Related posts

BES România – Produse profesionale pentru un păr sănătos și strălucitor

Cristiana P. Bota

Celebra revistă pentru copii Pif s-a întors în România

Teodora Badescu

Aur la robotică pentru echipa României!

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult