Ambasador pentru România
Aurora Simionescu - cercetator astrofizica la NASA, JAXA, ESA
Excelență Românii din Diaspora

Aurora Simionescu, un astrofizician român care a descoperit o particulă din Univers, la interviurile ”Ambasador pentru România”

Aurora Simionescu este un astrofizician român plecat de 20 ani în străinătate, ale cărei cercetări contribuie de ani buni la descifrarerea originii vieții umane. Bursieră la Stanford, angajată la NASA și primul cetățean străin acceptat ca profesor la Agenția Spațială din Japonia (JAXA), Aurora este unul dintre cei mai apreciați oameni de știință de origine română din lume. Interesele sale de cercetare sunt îndreptate asupra plasmei fierbinți în grupuri de galaxii, cele mai mari structuri din Univers.

Aurora Simionescu este invitată la interviurile ”Ambasador pentru România”, în numărul 3. În anul în care România aniversează 40 de ani de la zborul lui Dumitru Dorin Prunariu în Cosmos, Aurora ne spune că s-ar bucura extrem de mult ”ca, înainte să ajungem la aniversarea de 50 de ani de la zborul dlui Prunariu, să vedem și o româncă în spațiu”.

În prezent, dr. Aurora Simionescu este cercetător la Institutul de Cercetare Spațială din Olanda (SRON) și consultant științific pentru satelitul Athena, un proiect de cercetare a razelor X al Agenției Spațiale Europene ce va fi lansat în 2030. Aurora are peste 10 ani de experiență în astrofizica energiilor înalte.

În același timp, este cercetător la Universitatea Leiden (cea mai veche universitate din Olanda) și membru afiliat la Institutul Kavli pentru Fizica și Matematica Universului de la Universitatea din Tokyo, Japonia.

În 2007, ea a descoperit o particulă din univers, împreună cu o echipa de cercetători din Germania. Aurora și-a susținut teza de doctorat în astrofizică la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen și a intrat în istoria universității cu un rezultat peste nota maximă.

Cu un nume parcă predestinat să exploreze spațiul, Aurora a obținut în 2001 o bursă “Einstein” oferită de NASA, aceasta fiind cea mai prestigioasă bursă în domeniul astrofizicii în raze X.

Dr. Simionescu a lucrat ca astrofizician la Stanford University, NASA și la Agenția Spațială Japoneză (JAXA) înainte să se întoarcă în Europa pentru funcția pe care o deține în prezent.
Dr. Simionescu a lucrat ca astrofizician la Stanford University, NASA și la Agenția Spațială Japoneză (JAXA) înainte să se întoarcă în Europa pentru funcția pe care o deține în prezent.

A ales Universitatea Stanford pentru postdoctorat, unde s-a axat pe analiza de date de la un satelit în raze X numit Suzaku, un proiect derulat de NASA în colaborare cu Agenția Spațială Japoneză, JAXA. Cu acest telescop, a avut rezultate deosebite publicate în revistele Science și Nature, dar consideră că cea mai importantă reușită este măsurarea compoziției chimice a universului la scară foarte mare (pe o rază de 10 milioane de ani lumină). În mod surprinzător, cercetătoarea a demonstrat că rețeta” chimică medie în acest volum inimaginabil de mare este identică cu compoziția sistemului Solar.

”Când am terminat doctoratul în 2009, bursa Einstein oferită de NASA era cea mai prestigioasă în domeniul astrofizicii în raze X, specialitatea mea. Mi-am depus aplicația și m-am bucurat foarte mult să câștig această bursă, care mi-a permis să aleg orice facultate din SUA la care să stau 3 ani la postdoctorat. Am ales Stanford. Acolo m-am axat pe analiza de date de la un satelit în raze X numit Suzaku, un proiect de colaborare între NASA și Agenția Spațială Japoneză, JAXA. Cu acest telescop, am avut mai multe rezultate deosebite publicate în revistele Science și Nature, dar realizarea mea preferată a fost atunci când am reușit să măsurăm compoziția chimică a universului la scară foarte mare (pe o rază de 10 milioane de ani lumină). Surprinzător, am demonstrat că rețeta chimică medie în acest volum inimaginabil de mare, pe cât putem spune cu datele curente, este identică cu compoziția sistemului Solar”, ne-a explicat cercetătoarea.

În prezent, Aurora Simionescu lucrează la construirea unui satelit numit Athena, care va fi următorul mare observator spațial lansat de Agenția Spațială Europeană (ESA). Folosind spectroscopia în raze X, acest satelit va permite echipei de cercetători să studieze compoziția universului și fizica găurilor negre într-un mod mult mai detaliat decât în prezent. Lansarea satelitului Athena este planificată la începutul anilor 2030.

Încă mai colaborează cu primul său profesor de astrofizică, căruia îi cere sfatul mai ales când
are o decizie importantă de luat în carieră. Nu îi place conceptul de “elită”, spune că asta implică o concurență cu alte generații, cu alți fizicieni, cu alți oameni.

Dr. Aurora Simionescu este cercetător la Netherlands Institute for Space Research, având peste 10 ani de experiență în astrofizica energiilor înalte
Dr. Aurora Simionescu este cercetător la Netherlands Institute for Space Research, având peste 10 ani de experiență în astrofizica energiilor înalte

Cea mai importantă concurență pentru Aurora este ea însăși. Este de părere că divinitatea trebuie să fie ceva absolut, ceva legat de spiritualitate, nu de ecuații, ceva care nu are nevoie să fie dovedit, așa cum nu ar trebui să ai nevoie de un motiv rațional ca să iubești.

Spune că nu se va întoarce definitiv în țară prea curând, pentru că nu vede o perspectivă de carieră suficient de atrăgătoare. Oricum, în fiecare loc în care a trăit până acum a ajuns să se simtă, cumva, acasă.

”Din păcate, există peste tot în lume o confuzie din ce în ce mai mare între știință și pseudoștiință. Nu fiecare articol de pe internet care vă spune exact ce vreți să auziți e și adevărat. Folosiți-vă și antrenați-vă constant capacitatea de gândire critică. Viața planetei și a copiilor noștri depinde de asta!”.

(Dr. Aurora Simionescu)

Chiar dacă numele ei a făcut înconjurul lumii, iar “bucățica din universul ascuns până acum oamenilor” i-a schimbat destinul, Aurora Simionescu este de o simplitate cum rar întâlnești.

O cunoaștem împreună într-un interviu de excepție în numărul 3 al revistei ”Ambasador pentru România”. Revista poate fi comandată AICI.

Aurora Simionescu, primul cetățean străin acceptat ca profesor la Agenția Spațială din Japonia (JAXA)
Aurora Simionescu, primul cetățean străin acceptat ca profesor la Agenția Spațială din Japonia (JAXA)

 

Related posts

S-a stins din viață Nicolae Dabija, scriitor și istoric literar, creator al simbiozei între filozofie, istorie și literatură

Teodora Badescu

Laura Bretan la „Ambasador pentru România: Pandemia m-a învățat să prețuiesc ceea ce am

Teodora Badescu

Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, o revelaţie managerială în peisajul cultural românesc

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult