Ambasador pentru România
Irinel Popescu a adus, cu această ocazie, un omagiu Școlii românești de chirurgie și mentorilor care l-au format
Excelență

Irinel Popescu, părintele transplantului hepatic din România, distins cu premiul pentru Excelență la Gala Elitelor Medicale 2021

Prof. dr. Irinel Popescu, părintele transplantului hepatic și, totodată, fondatorul Chirurgiei Robotice din România, a primit premiul pentru Excelență în Medicină la Gala Elitelor Medicale.

Premiat pentru întreaga sa activitate, părintele celei mai complexe și dificile intervenții din chirurgia abdominală – transplantul hepatic, Irinel Popescu a adus, cu această ocazie, un omagiu Școlii românești de chirurgie și mentorilor care l-au format.

“Aș vrea să omagiez instituția pe care o reprezint, Institutul Clinic Fundeni, în care lucrez de peste 40 de ani și datorită căruia, împreună cu echipe medicale multidisciplinare, am obținut multe realizări. În mod particular, în acest an în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea profesorului Dan Setlacec, aș vrea să aduc un omagiu acestui uriaș chirurg, mentor și șef de școală, omul care m-a format pe mine și pe mulți alții, generații întregi de chirurgi”, a declarat prof. univ. dr. Irinel Popescu.

Irinel Popescu a adus, cu această ocazie, un omagiu Școlii românești de chirurgie și mentorilor care l-au format
Irinel Popescu a adus, cu această ocazie, un omagiu Școlii românești de chirurgie și mentorilor care l-au format

SCURTA BIOGRAFIE 

Prof. dr. Irinel Popescu, medic chirurg, realizatorul primului transplant hepatic din România, s-a născut la 22 aprilie 1953, la Filiaşi, judeţul Dolj.

A absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti în 1977, iar în perioada 1977-1980 a fost intern prin concurs. A fost apoi rezident (1980-1983), medic specialist chirurg (clasificat primul pe ţară la concursul de specialitate, în 1983), iar din 1990 – medic primar chirurg la Spitalul Clinic Fundeni, potrivit CV-ului de pe site-ul /www.transplant.ro.

În anul 1990 a obţinut titlul de doctor în medicină, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti. Titlul tezei de doctorat este ”Ulceraţiile acute gastrice hemoragice – studiul clinico-patologic a 340 de cazuri”, iar conducătorul tezei a fost prof. dr. Dan Setlacec.

A fost asistent stagiar (1980-1983), asistent (1983-1992), şef lucrări (1992-1995), conferenţiar (1995-1999), iar din anul 1999, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Potrivit sursei amintite, medicul Irinel Popescu a efectuat stagii de pregătire postuniversitară în chirurgie hepatică şi transplant la: Spitalul „Charite” – Berlin, Germania (două săptămâni, în 1989), Spitalul Paul Brousse – Paris, Franţa (două luni, în 1990), Universitatea Pittsburgh – SUA (două luni, în 1991, şi alte şase luni în 1992), Spitalul Mount Sinai, New York, SUA (1992 – 1995). De asemenea, a efectuat schimburi de experienţă la: Universitatea Ludwig Maximilian Munchen; Universitatea Eppendorf Hamburg; Spitalul Groote Schur, Capetown (Africa de Sud); Spitalul Universitar Essen; Spitalul Palio Faliro, Atena; Spitalul Niguarda, Milano; Spitalul Gustave Roussy, Paris; Royal Infirmary, Edinburgh.

I-au fost acordate, de-a lungul timpului, numeroase titluri onorifice: Profesor de onoare al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, Profesor de onoare al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Doctor honoris causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova, membru titular al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Visiting Professor al ISSO (International School of Surgical Oncology – Strasbourg), membru al Academiei Franceze de Chirurgie, membru al Academiei Europene de Chirurgie, Fellow of the American College of Surgeons (FACS).

A susţinut sute de comunicări ştiinţifice, a publicat numeroase articole, monografii, tratate, manuale de specialitate şi este membru al colegiului de redacţie al unor publicaţii ştiinţifice din ţară şi din străinătate.

A fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, pentru merite deosebite în chirurgia hepatică şi în transplantul de organe, precum şi cu ”Crucea Moldavă” pentru sprijinul acordat Bisericii Române şi Mitropoliei Moldovei, potrivit CV-ului postat pe site-ul https://www.transplant.ro. De asemenea, i-au fost decernate: Premiul ”Iuliu Haţieganu” al Academiei Române pentru lucrarea editată pe CD-ROM ”Chirurgia miniinvazivă. Tehnici avansate” (împreună cu prof.dr. C. Dragomirescu); Premiul Colegiului Medicilor din România pe anul 2001 pentru realizări deosebite în activitatea ştiinţifică în domeniul specialităţilor chirurgicale; Premiul revistei Medic.ro (oferit de Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor şi Casa Naţională de asigurări de sănătate) pentru cel mai bun chirurg al anului 2004.

La 27 ianuarie 2012, ambasadorul Franţei, Henri Paul, i-a înmânat prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Ambasada Franţei de la Bucureşti, însemnele de Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului, distincţie acordată în premieră unui medic român de către statul francez.

În 2013 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, în semn de „recunoaştere deosebită a valorii profesionale, abnegaţiei şi devotamentului faţă de pacienţi, pentru rezultatele de excepţie obţinute în perfecţionarea actului medical”.

La 10 septembrie 2013 Principesa Margareta i-a acordat, în numele Majestăţii Sale Regele Mihai I, Ordinul ”Coroana României” în Grad de Ofiţer.

 

 

 

 

 

 

Related posts

Medicul chirurg Horace Roman apare în paginile săptămânalului francez Paris Match

Cristiana P. Bota

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, părintele transplantului hepatic din România, este coperta revistei ”Ambasador pentru România”, nr. 3. Interviu exclusiv

Cristiana P. Bota

Nadia Comăneci la interviurile ”Ambasador pentru România” – Sportul nu înseamnă doar performanță

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult