Pe 3 martie sărbătorim Ziua Mondială a Scriitorilor. O zi în care ar fi bine să ne amintim să citim, mai ales că literatura nu are granițe.
Sărbătorită din anul 1986, Ziua Mondială a Scriitorilor a fost propusă de Congresul Internațional al PEN Club Internațional (poeți, eseiști, nuveliști), organizație care a fost fondată la Londra în 1921 și include scriitori ai tuturor genurilor literare, de la traducători și jurnaliști până la istorici și are ca scop promovarea sprijinului între scriitorii din întreaga lume. Ideea fondării acestei asociații a venit de la scriitorul englez C. A. Dawson Scott, iar primul președinte a fost John Galsworthy.
Această organizație a fost considerată drept primul ONG din lume, iar printre membrii ei s-au numărat Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw şi H.G. Wells.
În prezent, PEN are filiale în peste 130 de țări și este cea mai mare organizație literară din lume, una din principalele sale preocupări fiind lupta pentru libertatea cuvântului.
Liviu Rebreanu, printre membrii fondatori ai PEN Clubul Român
Cât despre PEN Clubul Român, acesta a fost fondat în 1923, iar printre membri și inițiatori s-au aflat Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade sau Octavian Gogau. PEN Clubul Român a funcționat cu întreruperi impuse de vremuri.
Ultima formă a PEN România reunea intelectuali și scriitori contemporani
A fost readus la viață în 1990, într-o şedinţă de toamnă la care au participat cei mai reprezentativi scriitori români, iar poeta Ana Blandiana avea să devină preşedinta PEN Clubului Român, afiliat Organizaţiei Internaţionale a Scriitorilor, exercitându-şi mandatul până în anul 2004.
Ultima formă a PEN România reunea intelectuali și scriitori contemporani: Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Gabriela Adameșteanu, Mircea Dinescu, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Nicolae Prelipceanu, Denisa Comănescu ș.a.