Ambasador pentru România
Ziua Mondială a Scriitorilor, sărbătorită pe 3 martie la inițiativa PEN Club Internațional
Excelență

Ziua Mondială a Scriitorilor, sărbătorită pe 3 martie la inițiativa PEN Club Internațional

Pe 3 martie sărbătorim Ziua Mondială a Scriitorilor. O zi în care ar fi bine să ne amintim să citim, mai ales că literatura nu are granițe.

Sărbătorită din anul 1986, Ziua Mondială a Scriitorilor a fost propusă de Congresul Internațional al PEN Club Internațional (poeți, eseiști, nuveliști), organizație care a fost fondată la Londra în 1921 și include scriitori ai tuturor genurilor literare, de la traducători și jurnaliști până la istorici și are ca scop promovarea sprijinului între scriitorii din întreaga lume. Ideea fondării acestei asociații a venit de la scriitorul englez C. A. Dawson Scott, iar primul președinte a fost John Galsworthy.

Această organizație a fost considerată drept primul ONG din lume, iar printre membrii ei s-au numărat Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw şi H.G. Wells.

În prezent, PEN are filiale în peste 130 de țări și este cea mai mare organizație literară din lume, una din principalele sale preocupări fiind lupta pentru libertatea cuvântului.

Liviu Rebreanu, printre membrii fondatori ai PEN Clubul Român

Cât despre PEN Clubul Român, acesta a fost fondat în 1923, iar printre membri și inițiatori s-au aflat Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade sau Octavian Gogau. PEN Clubul Român a funcționat cu întreruperi impuse de vremuri.

Ultima formă a PEN România reunea intelectuali și scriitori contemporani

A fost readus la viață în 1990, într-o şedinţă de toamnă la care au participat cei mai reprezentativi scriitori români, iar poeta Ana Blandiana avea să devină preşedinta PEN Clubului Român, afiliat Organizaţiei Internaţionale a Scriitorilor, exercitându-şi mandatul până în anul 2004.

Ultima formă a PEN România reunea intelectuali și scriitori contemporani: Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Gabriela Adameșteanu, Mircea Dinescu, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Nicolae Prelipceanu, Denisa Comănescu ș.a.

Foarte activ în anii 1990 și începutul anilor 2000, PEN Clubul Român a trecut apoi printr-o fază mai discretă, iar de câțiva ani pare a prezenta interes pentru tânăra generație de scriitori. În prezent, PEN România are 100 de membri – poeți, prozatori, eseiști, traducători, jurnaliști și editori.

Related posts

Marta Maria Mocanu – Gânduri pentru România mea

Cristiana P. Bota

Prof. Dr. Alexandru Oproiu, fondatorul scolii moderne de gastroenterologie, a plecat in eternitate. A facut excelenta in medicina timp de peste 60 de ani

Cristiana P. Bota

Medicul chirurg Horace Roman apare în paginile săptămânalului francez Paris Match

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult