Ambasador pentru România
Dumitru Dorin Prunariu, coperta ”Ambasador pentru România” la 40 de ani de la aniversarea ”zborului” său în Cosmos
Excelență Românii de Acasă

Dumitru Dorin Prunariu, coperta ”Ambasador pentru România” la 40 de ani de la aniversarea ”zborului” său în Cosmos

Pe 14 mai 2021, România aniversează 40 de ani de la zborul în spațiu al unicului cosmonaut român, Dumitru Dorin Prunariu. Pentru a marca această aniversare, revista ”Ambasador pentru România” i-a dedicat coperta ultimului număr și îl are drept invitat în paginile sale într-un interviu exclusiv. 

Dumitru Dorin Prunariu a fost al 103-lea pământean care trecea de linia Kármán. Acele momente au fost împlinirea unui vis și încununarea unor ani de muncă asiduă și de eforturi extraordinare, uneori supraomenești.

Mulțumim pentru tot ce ați realizat, Dumitru Dorin Prunariu! Sunteți eroul nostru și unicul ambasador al României în spațiul cosmic!

Dumitru Dorin Prunariu la Observatorul astronomic Vasile Urseanu Bucuresti (2019)
Dumitru Dorin Prunariu la Observatorul astronomic Vasile Urseanu Bucuresti (2019)

Dumitru Dorin Prunariu este o valoare inestimabilă cu care România se mândrește și se
etalează lumii întregi.

La ceas aniversar (și nu numai), îi transmitem toată prețuirea noastră. Este o mândrie să-i fim contemporani și ne dorim să fie un reper la care să se raporteze cât mai des noile generații.

Poate că ar trebui să vorbim mai des despre realizările sale, inclusiv în instituțiile de învățământ și în manualele școlare, tocmai pentru a servi drept model pentru noile generații.

În interviul ”Ambasador pentru România” vorbim despre aventura spațială, punct până la care Dumitru Dorin Prunariu a avut de parcurs un traseu complex, de la selecția alături de Leonid Popov, la nesfârşitele teste medicale și serii întregi de antrenamente în Orășelul Stelar. Pentru acest zbor, Prunariu s-a antrenat nu mai puțin de 4 ani

Interviul cu Dumitru Dorin Prunariu este, așadar, o călătorie în istoria singurului zbor spațial efectuat vreodată de un român, dar și o incursiune în viitor, pentru că vom aduce în prim-plan cea mai provocatoare realizare din istoria zborului spațial robotic, misiunea roverului Perseverence. Cât de departe suntem de visul de a coloniza alte planete? Și, cel mai important, este pregatită omenirea să facă acest pas?

La final, facem un arc între Fizică și Dumnezeu, având ca bază de pornire descoperirile din fizica cuantică și interacțiunea organismului uman cu energia universală. Ce știm sigur este că nimic nu e întâmplător!

POVESTEA ZBORULUI LUI DUMITRU DORIN PRUNARIU 

14 mai 1981, cosmodromul de la Baikonur. În acea seară de joi, pe rampa de lansare era pregătită o rachetă, în vârful căreia, într-o capsulă sferică se afla un echipaj mixt sovieto-român: Dumitru Dorin Prunariu și Leonid Popov.

Echipaj Popov-Prunariu la Baikonur - 14mai1981
Echipaj Popov-Prunariu la Baikonur – 14 mai1981

Până la acel punct, Prunariu a avut de parcurs un traseu complex, de la selecția alături de Leonid Popov, la nesfârşitele teste medicale și serii întregi de antrenamente în Orășelul Stelar. Apoi, a trebuit să învețe, până la cel mai mic detaliu, caracteristicile vehiculului în care avea să se înalţe dincolo de atmosfera terestră. Pentru acest zbor, Prunariu s-a antrenat nu mai puțin de 4 ani.

Prunariu, singurul român care a ajuns în Cosmos
Prunariu, singurul român care a ajuns în Cosmos

Lansată pe 14 mai 1981 la 20:16 ora României și avându-i la bord pe cosmonautul român Dumitru Dorin Prunariu şi pe comandantul rus Leonid Popov, nava Soyuz 40 a efectuat joncțiunea cu Saliut 6 pe 15 mai la 21:50 ora României.

Alături de echipajul staţiei – comandant Vladimir Kovalionok, secondat de inginerul de bord Victor Savinîh – aceştia au realizat pe durata zborului un număr de 11 experimente ştiinţifice românești, 4 propuse de partenerii de zbor și alte câteva experimente nefinalizate de echipaje Intercosmos anterioare. Experimentele au făcut parte din categoria celor de fizică și tehnologie cosmică cât și din categoria celor medicale și biologice. S-au realizat între altele studiul câmpului magnetic al Pământului şi influenţa lui asupra organismelor vii, identificarea unor forme noi de existenţă a materiei nucleare, investigarea modificărilor circulaţiei sanguine cerebrale, centrale şi periferice, cât și teste psihologice.

Revenirea pe Pământ a echipajului misiunii Soyuz-40 a avut loc pe 22 mai 1981, la 16:58 ora României, după 7 zile, 20 de ore, 41 de minute şi 52 de secunde petrecute în spațiu.

Dumitru Prunariu devenea astfel primul român care a zburat în spațiu și al 103-lea om din lume care reușea această performanță.

Aniversarea celor 40 de ani este celebrată și printr-o suită de alte evenimente promovate de Fundația Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu.

 

Related posts

Numărul 4 al revistei ”Ambasador pentru România” – O ediție de colecție cu Nadia Comăneci pe copertă

Cristiana P. Bota

S-a stins din viață Nicolae Dabija, scriitor și istoric literar, creator al simbiozei între filozofie, istorie și literatură

Teodora Badescu

Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, o revelaţie managerială în peisajul cultural românesc

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult