Ambasador pentru România
Excelență Românii din Diaspora

Nadia Comăneci la interviurile ”Ambasador pentru România” – Sportul nu înseamnă doar performanță

Nadia Comăneci este cel mai prețios ambasador al României în lume. Considerată cea mai bună gimnastă din toate timpurile, Nadia a devenit simbolul perfecţiunii la Olimpiada de la Montreal din 1976, unde a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii. De atunci, povestea româncei noastre inspiră și motivează generații întregi de sportivi din întreaga lume.

Prin performanțele sale, Nadia a arătat lumii o Românie care a îndrăznit şi a reușit. O Românie care a produs valoare şi excelenţă. În continuare, Nadia Comăneci întruchipează România cu strălucire şi pentru asta îi mulţumim.

”Zeița de la Montreal” a fost invitată la interviurile ”Ambasador pentru România”, în numărul 4, pentru a vorbi despre începuturi, competiții, efort, muncă, pasiune si glorie, dar si despre familie și viața pe care o trăiește astăzi în Statele Unite. Alături de Nadia vom face și o analiză a gimnasticii românești actuale și vom încerca să conturăm soluții care ar putea readuce România pe podium.

Povestea fetiței care a uimit lumea

Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961, la Onești, în județul Bacau. Părinții săi, Gheorghe și Ştefania-Alexandrina Comăneci, i-au ales numele de botez după cel al unui personaj dintr-un film de producţie rusă (Nadejda), vizionat de mama sa în timp ce era însărcinată.

În anul 1967 începe să practice gimnastica la clubul din oraşul natal, sub îndrumarea antrenorilor Márta şi Béla Károlyi, care aveau să emigreze ulterior în SUA.

În anul 1970 concurează în premieră la campionatele naţionale de gimnastică din partea Clubului Sportiv Şcolar din Oneşti.

La vârsta de 13 ani a izbutit primul său succes major, câștigând trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene din anul 1975, de la Skien, Norvegia, fapt ce a determinat agenția de presă United Press International să o numească „Atleta Anului”, în noiembrie acelaşi an.

În iulie 1975, Nadia Comăneci şi Teodora Ungureanu participă la Concursul preolimpic de la Montreal, unde Nadia ocupă primul loc la individual compus, iar Teodora termină pe locul 3, la un punct de Nelli Kim. Pe aparate, Comăneci e prima la paralele.

O româncă devine, pe 18 iulie 1976, simbolul perfecţiunii pentru întreaga lume

Momentul de cotitură al carierei sale a venit în anul 1976, în Canada. A XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal a fost deschisă, oficial, în 17 iulie 1976, de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Au participat 92 de țări și 6.028 de sportive, iar printre aceşti sportivi se număra și românca noastră, Nadia Comăneci, în vârstă de 14 ani. Un copil extrem de talentat care, o zi mai tarziu, le-a arătat tuturor ce înseamnă perfecțiunea în sport.

Ziua perfectă a Nadiei Comăneci
Ziua perfectă a Nadiei Comăneci

A devenit prima gimnastă din istorie care a obținut scorul perfect – nota zece – şi asta nu o dată, ci de șapte ori, pe parcursul competiției olimpice. Nu se mai văzuse până atunci ca o gimnastă să obțină nota maximă. Și astăzi este singura din lume cu o astfel de performanță. Reușita de la Montreal, s-a remarcat și prin faptul că aparatura de afișaj a vremii nu era pregătită pentru rezultatul Nadiei. Tabela electronică a afișat de fapt cifra 1, un punct și apoi două zerouri, pentru că nu putea arăta nota 10.00.

Pentru întreaga lume, Nadia Comăneci, o sportivă provenită dintr-o țară aflată în plină epocă comunistă, devenea simbolul perfecţiunii. A făcut istorie, într-o vreme când România comunistă se bătea pentru podium cu marile puteri – Statele Unite, fosta URSS sau China.

„Nadia a fost cel mai mare boom din istoria gimnasticii. Şi nu atât prin faptul ca a făcut de râs computerul de la Montreal, care nu prevăzuse decarii ei de glorie, cât pentru alura ei de prinţesă. Cu Nadia se încheie «epoca prinţesei»”, scria jurnalistul Ioan Chirilă în deschiderea cărții sale despre Nadia Comăneci, un volum documentar despre viața și cariera campioanei noastre apărut în anul 1977.

Era primul 10 obținut vreodată în gimnastică. Nadia a câștigat, la canadieni, trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (cu echipa) și una de bronz (la sol). Acasă, succesul de la Montreal i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă care a primit acest titlu.

Performanțele Nadiei nu erau, însă, întâmplătoare. Pentru a ajunge la exerciţiile pe care le-a executat ireproşabil în Canada, a muncit din greu. Până la 9 ani, a făcut zilnic câte două ore de antrenament, apoi câtre trei ore pe zi. De la 12 ani a suplimentat. “Tracţiunea în braţe de la paralele atingea uneori 250 de kilograme. Un copil neantrenat s-ar fi desprins literalmente din articulaţiile umerilor”, spunea antrenoarea sa, Martha Karolyi.

Un copil a scris istorie, iar acel copil a venit din România. Nadia Comăneci
Un copil a scris istorie, iar acel copil a venit din România. Nadia Comăneci

Complexitatea exerciţiului pe care Nadia îl executa la paralele era ilustrată de faptul că el cuprindea 13-14 elemente, dar era alcătuit din combinarea a 150.

Nu mai puțin de 20.000 de repetări la antrenamente i-au fost necesare Nadiei pentru a face perfect saltul lateral flick-flack la bârnă executat la JO.

La Olimpiada de la Montreal, România s-a clasat pe locul 9, cu 27 de medalii, dintre care 4 de aur. Trei dintre acestea au fost obținute de Nadia Comăneci.

Nadia va fi legată pe veci de Olimpiada din Canada, devenind un fenomen al sportului, un simbol și un reper al gimnasticii recunoscut astăzi în întreaga lume. Un reper imposibil de detronat de nicio altă gimnastă, în ciuda trecerii timpului.

Fără Jocurile Olimpice de la Montréal, Nadia nu ar mai fi fost aceeași. Acolo a redefinit termenii din gimnastică, acolo a devenit simbolul perfecţiunii pentru întreaga lume. Chiar de a doua zi, era pe coperţile revistelor şi ziarelor din toată lumea. Devenise un fenomen care nu se mai văzuse până atunci, un reper al tuturor timpurilor ce vor urma. Devenise Zâna de la Montréal.

Retragerea definitivă din activitatea competiţională a avut loc în anul 1984, an în care a primit şi Ordinul Olimpic din partea lui Juan Antonio Samaranch, președintele de la acea vreme al Comitetului Olimpic Internațional.

În noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989, Nadia a trecut ilegal granița româno-maghiară, iar pe 1 decembrie era deja în Statele Unite, după ce a solicitat azil politic la ambasada SUA din Viena. Plecarea Nadiei a lăsat un impact major asupra opiniei publice din România, inclusiv asupra familiei Ceaușescu, fiind parcă un semn pentru ceea ce avea să se întâmple o luna mai târziu. Nadia nu a mai prins Revoluția din 1989 acasă.

Mai târziu, Nadia a explicat că două lucruri au determinat-o să fugă: faptul că i se interzisese să călătorească în străinătate şi să spună ce gândeşte.

În anul 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner și s-a întors în România pentru prima dată de la plecarea sa în SUA.

În 26 aprilie 1996, Nadia şi Bart s-au căsătorit în România, iar pe 3 iunie 2006, Nadia a devenit mamă, dând naștere unui băiat, Dylan Paul.

În anul 1998, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Washington, a fost recompensată cu premiul „Flo Hyman” pentru merite deosebite în sport, iar un an mai târziu, la Viena, a fost declarată „Sportiva secolului XX”.

În anul 1999 a devenit primul sportiv invitat să vorbească la Națiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000 – Anul Internațional al Voluntariatului.

Nadia Comăneci este primul sportiv român inclus în memorialul Gymnastics Hall of Fame. În codul de punctaj al Federației Internaționale de Gimnastică (FIG), la paralele inegale sunt incluse două elemente denumite „coborare Comăneci” și „salt Comăneci”. Nadia este și o femeie de afaceri de succes și este implicată, în continuare, în sport şi în susţinerea unor cauze caritabile.

Nadia Comăneci este fără doar și poate cel mai cunoscut sportiv român din toate timpurile. Ba chiar la începutul anilor ’90, jurnaliștii americani au desemnat-o cel mai cunoscut om de sport.

Nadia este un brand, sunt puțini sporitivi care să fie recunoscuți în toată lumea după numele mic. Din Rusia până în Japonia și din România în Statele Unite, mulți părinți și-au numit fetițele nou-născute Nadia, după momentul performanței ei.

O avem invitată de copertă la interviurile ”Ambasador pentru România”, în numărul 4.

Numărul 4 al revistei ”Ambasador pentru Romania”
Numărul 4 al revistei ”Ambasador pentru Romania”

Cristiana P. Bota: Bun găsit, Nadia, la interviurile ”Ambasador pentru România”! Unde te găsim în acest sfârșit de an și ce mai faci, sunt convinsă că fanii tăi sunt nerăbdători să afle…?

Nadia Comăneci: Mulțumesc și eu pentru invitație! Sfârșitul de an mă prinde de obicei acasă, cu familia. Sfârșitul de an este cea mai frumoasă perioadă a anului, când luăm o scurtă pauză de la agitația și rutina zilnică și ne bucurăm de timpul petrecut împreună. Și anul acesta voi fi acasă și mă voi bucura de sărbători împreună cu soțul și fiul meu și cu cei dragi. Voi pregăti preparatele tradiționale pentru mesele de sărbători, inclusiv preparate tradiționale românești care ne plac atât de mult, pentru că acasă pentru mine înseamnă și America, dar și România.

(…)

Cristiana P. Bota: Ești neobosită în încercarea de a readuce gimnastica noastră acolo, pe podium, inclusiv prin fundația ta din România. 

Nadia Comăneci: Mențin legătura cu Federația de Gimnastică, COSR, Ministerul Sportului. Am permanent discuții despre programele ce se pot face pentru a putea reveni în elita gimnasticii, lucrurile avansează, dar nu cu viteza dorită. Suntem sportivi și luptăm să depășim momentele mai dificile, aș spune că ne-am întors în sală și analizăm ce am făcut, ce trebuie să schimbăm și cum să ne antrenăm.

Și prin Fundația Nadia Comăneci am dezvoltat mai multe programe prin care încerc să susțin gimnastica românească, dar și să îi încurajez pe copii să practice un sport.

Cristiana P. Bota: Cum îi putem impulsiona pe copii să facă sport, într-o vreme în care telefoanele și calculatoarele ocupă tot timpul?

Nadia Comăneci: Sport nu înseamnă doar performanță. Trebuie să le oferim copiilor modele și contexte în care să descopere beneficiile sportului, fără a fi neapărat cu gândul la medalii, acestea pot veni mai târziu. Cu Fundația Nadia Comăneci am lansat în urmă cu trei ani un program prin care îmi doresc să ne întoarcem la bază, la faptul că sportul este important nu neapărat pentru performanță, ci pentru dezvoltarea completă a copiilor, inclusiv pentru reușita școlară și viața socială a acestora. ”Nadia Sports Experience” este un festival al sportului și mișcării în aer liber. Copiii sunt așteptați să descopere cel puțin 10 discipline sportive diferite și întreaga familie este invitată să participe la diferite activități de mișcare în aer liber. Primele două ediții ale evenimentului s-au desfășurat în București, am avut chiar și o ediție specială la Onești, în acest an, dar din cauza pandemiei, evenimentul, care a descoperit câteva zeci de copii dornici să se înscrie la un club sportiv, a fost suspendat.

Vă invităm în în numărul 4 ”Ambasador pentru România” la un dialog față în față cu Nadia Comăneci.

Revista poate fi  comandată la adresa redactie@roambasador.ro, la nr. de telefon 0730.084.812 sau direct pe site, în secțiunea Magazin

Credit foto: Arhiva personală a gimnastei Nadia Comăneci, Laureus

Related posts

Laura Bretan la „Ambasador pentru România: Pandemia m-a învățat să prețuiesc ceea ce am

Teodora Badescu

Grigore Tinică, unul dintre cei mai buni medici în chirurgie cardiovasculară din Europa, la interviurile ”Ambasador pentru România”

Cristiana P. Bota

Ziua Mondială a Scriitorilor, sărbătorită pe 3 martie la inițiativa PEN Club Internațional

Teodora Badescu

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult