Arlinda Morava este o talentată soprană de origine albaneză, atașat cultural la Ambasada Albaniei în România și unul dintre cei 12 copii botezați de Maica Tereza la Priștina, în urmă cu 30 de ani.
A venit în România în 1996, pe când avea doar 15 ani, iar țara natală era răvășită de războiul din Kosovo. În acea vreme, criza economică și cea militară au dus la o emigrație în masă a albanezilor. A ajuns cu avionul într-o țară în care regăsea legături istorice și culturale comune, dar și pe Ciprian Porumbescu, cel care a scris imnul de stat al Albaniei.
Pe pământ românesc i s-a părut fantastic, în plus a mai găsit ceva din euforia libertății post-comuniste. A studiat la Liceul Dinu Lipatti si tot aici l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț, contrabasistul Marius Iancu. A fost dragoste la prima vedere, iar în prezent au doi copii minunați.
Astăzi, Arlinda este unul dintre cei mai apreciați artiști de pe scena lirică românească, un important mesager pentru Albania în România, dar și pentru România în Albania. Este o prezență constantă la evenimentele artistice și culturale organizate în cele două țări.
”De ce am ales România? România a fost țara cu care Albania a avut legături istorice puternice de sute de ani, avea obiceiuri culturale asemănătoare și un sistem de educație potrivit pentru aspirațiile mele. Să nu uităm că Albania are imnul scris de Ciprian Porumbescu. Am ajuns cu avionul în România în timp ce tensiunea și haosul creșteau de la o zi la alta în societatea albaneză”, povestește Arlinda Morava la interviurile ”Ambasador pentru România”.
În toamna anului 2019, Arlinda a fost unul dintre cei 12 artiști internaționali invitați de Papa la Priștina, la cel mai mare concert umanitar din lume, dedicat beatificării Maicii Tereza. Un concert cu o semnificație deosebită, mai ales că Maica Tereza i-a fost nașă la botez, în 1991, când s-a deschis Biserica Sfântul Antonio din Tirana.
Din postura de atașat cultural la Ambasada Albaniei în România, Arlinda Morava a organizat atât evenimente culturale albaneze în România, dar și românești la Tirana, în încercarea de a aduce mai aproape România de Albania.
”Faptul că profilul meu profesional este puternic ancorat în zona artistică (soprană, actriță) mă ajută enorm în munca de atașat cultural la Ambasada Albaniei în România. Cele două posturi se se completează armonios. Înainte de a ocupa poziția de atașat cultural am fost parte dintr-o serie de evenimente care au promovat istoria, cultura și valorile albaneze. (…) Publicul albanez i-a primit cu multă căldură, simpatie și entuziasm pe artiștii români, chiar dacă există o percepție (pe cale de dispariție) că tot ce vine din Occident e mai bun. Am arătat că atunci când arta este de calitate și e făcută de profesioniști, ajunge la sufletele oamenilor fără nicio barieră. Geografia nici nu mai contează”, ne mai spune artista”, mai spune artista.
Interviul integral îl puteți citi în numărul 3 al revistei tipărite ”Ambasador pentru România”. Revista poate comandată AICI.