Ambasador pentru România
Arabella McIntyre-Brown
Ambasador pentru România Expat în România

Arabella McIntyre-Brown, scriitoare şi jurnalistă britanică stabilită în România, la interviurile ”Ambasador pentru România”

Arabella McIntyre-Brown este o scriitoare şi jurnalistă britanică care trăieşte de peste 12 ani în satul Măgura din judeţul Braşov. Pentru fosta jurnalistă a prestigioasei publicaţii Financial Times a fost o ”revenire acasă”, după ce timp de 30 de ani a locuit în orașe mari din Marea Britanie precum Londra sau Liverpool. 

Măgura, satul de lângă Bran unde s-a mutat, semăna izbitor cu locul în care s-a născut, West Sussex, acolo unde a copilărit într-o casă din secolul al XV-lea. Pentru Arabella, satul transilvănean, cocoțat la altitudinea la care se află cele mai înalte piscuri muntoase din Marea Britanie, era similar paradisului.

Revenirea la viața la țară, după 30 de ani în care am locuit în oraș, a fost mai degrabă o revenire acasă, mai ales că satul Măgura este așezat pe un pământ asemănător cu cel din Sussex. Flora și fauna îmi erau familiare, singura diferență era că în Sussex nu aveam urși, lupi, râși sau vulturi. Mutarea la Măgura, cu toate provocările care s-au ivit pe parcurs, a făcut ca schimbarea să fie mai degrabă distractivă decât traumatizantă. De mare ajutor în procesul de adaptare mi-au fost și sătenii din Măgura, mulți dintre vecini mi-au devenit foarte buni prieteni”, povestește Arabella la interviurile ”Ambasador pentru România”.

Nu știa prea multe despre țările din Europa de Est, așadar nici despre România. ”Trebuie să recunosc, nici eu nu am știut prea multe despre țările din Europa de Est. Pentru noi, cei din vestul continentului, țările din Est păreau ascunse în spatele unei cortine de fier. În școală am citit romanul “1984” a lui George Orwell care trata tema opresiunii regimului polițienesc și totalitar. Atunci era de neînțeles, dar am recitit cartea în România și abia atunci am înțeles-o”, spune scriitoarea de origine britanică.

Astăzi, în căsuța ei din inima muntelui, Arabella scrie cărți pentru copii și își alintă ”cele trei pisici și jumătate” pe care le are. Îi place zacusca românească, despre care spune că îi înseninează lunile reci de iarnă, și o întristează venirea frigului. Ne mărturisește că toată magia dispare atunci când nasul și urechile încep să înghețe.

În România a scris cartea „Din Liverpool în Carpaţi. Cum mi-am găsit fericirea în inima Transilvaniei” – o scrisoare de dragoste pentru calităţile, dar şi defectele românilor, o poveste a redescoperirii de sine, plină de umor englezesc.

Românii au numit-o Arabella of Transylvania, iar cartea sa “A Stake în Transylvania” a fost reeditată și retipărită la începutul lunii decembrie a anului trecut, cu ocazia aniversării a 11 ani petrecuți în România.

La interviurile ”Ambasador pentru România”, în numărul 4, vorbim cu Arabella McIntyre-Brown despre întreaga aventură a stabilirii ei în România, a redescoperirii de sine, dar și despre cum te poți reîndrăgosti de propria țară prin ochii unui cetățean străin.

Sursă foto: Matei Buta

Interviul integral poate fi citit în ediția tipărită ”Ambasador pentru România”, numărul 4. Revista poate fi  comandată la adresa redactie@roambasador.ro sau direct pe site, în secțiunea Magazin.

 

Related posts

Helmut Duckadam, invitat la interviurile ”Ambasador pentru România”: Fotbalul s-a schimbat foarte mult

Cristiana P. Bota

Părintele Crin Triandafil Theodorescu este invitatul de copertă al revistei ”Ambasador pentru România”

Cristiana P. Bota

Sotiris Chatzidakis, fondatorul CEO Clubs Romania: Ca expat, te simti bine primit in Romania

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult