Ambasador pentru România
Ambasador pentru România Românii de Acasă

Helmut Duckadam, invitat la interviurile ”Ambasador pentru România”: Fotbalul s-a schimbat foarte mult

Cine nu îl știe pe Helmut Duckadam? Cine nu a auzit vreodată „Apară Duckadam!”? Toți am făcut-o, iar aceste cuvinte sunt astăzi parte din cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc. Pe Helmut Duckadam, ”Eroul de la Sevilla”, îl avem invitat special îîn numărul 4 ”Ambasador pentru România”, în semn de respect şi preţuire pentru performanța adusă sportului românesc.

Ca o trecere pe scurt în revistă, amintim că Helmut Duckadam a avut o contribuție esențială la câștigarea Cupei Campionilor Europeni din 1986. A intrat în Cartea Recordurilor și va rămâne pentru totdeauna în istoria fotbalului mondial drept portarul care a apărat toate cele patru lovituri de la 11 metri, în finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla.

Echipa Steaua Bucureşti obţinea, atunci, cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc, rămasă încă neegalată. Roş-albaştrii învingeau, la Sevilla, formaţia campioană a Spaniei, FC Barcelona, după executarea loviturilor de la 11 metri. Steaua a marcat de două ori, prin Marius Lăcătuş şi Gabi Balint. Eroul reprizei loviturilor de departajare şi al meciului a fost însă portarul Helmuth Duckadam. El a apărat toate cele patru lovituri executate de jucătorii Barcelonei, iar Cupa Campionilor Europeni a luat drumul Bucureştiului.

Steaua a devenit, astfel, prima echipă din Estul Europei care a câștigat cel mai important trofeu continental la fotbal.

Duckadam, împreună cu colegii săi de echipă, au făcut ca data de 7 mai să intre în istoria clubului, dar și să rămână în inimile tuturor românilor care au spus atunci, împreună cu comentatorul român al meciului, Teoharie Coca Cosma, ”Apără Duckadam!”.

Însă tot norocul pe care l-a avut Duckadam atunci a fost urmat de o problemă de sănătate. La câteva luni de la Sevilla, fostul portar al Stelei a fost nevoit sa se opereze la brațul drept. Duckadam suferea de un sindrom rar, Marfan, care i-a afectat sistemul cardiovascular. Totul a avut un dezodământ fericit, pentru că medicii de la Spitalul Militar din Capitală au salvat brațul ”Eroului de la Sevilla”. A fost obligat, însă, să se retragă din activitate în urma acestei probleme medicale.

După finalul carierei sportive, a lucrat, o vreme, la Poliţia de Frontieră. A emigrat apoi în Statele Unite, unde a rămas un an. Întors în ţară, a reintrat în lumea sportului.

Recent, Helmut Duckadam a lansat o carte despre viaţa şi cariera sa, intitulată ,,Der Tormann” (Portarul)’’. Publicată în limba germană, cartea prezintă viaţa şi cariera celebrului portar. Urmează a fi tradusă şi în limba română.

”Fotbalul s-a schimbat foarte mult în ultimii 30 de ani. Cu siguranță se pot spune multe despre diferențele tactice, dar, din punctul meu de vedere, marea diferența este că înainte de ‘90 fotbalul se juca pentru performanță și mândrie, pe când azi se joacă pentru performanță și bani”, este de părere Duckadam.

Ce le recomandă tinerilor care vor să se apuce de fotbal? ”Sfatul meu pentru tinerii care sunt la debut în cariera fotbalistică este să facă acest sport cu pasiune și modestie”, ne-a mai spus marele fotbalist.

Vă invităm în în numărul 4 ”Ambasador pentru România” la un dialog față în față cu ”eroul de la Sevilla”.

Revista poate fi  comandată la adresa redactie@roambasador.ro, la nr. de telefon 0730.084.812 sau direct pe site, în secțiunea Magazin.

 

Related posts

Părintele Constantin Necula – În dialog cu unul dintre cei mai iubiți teologi români la interviurile ”Ambasador pentru România”

Cristiana P. Bota

Dragoș Panait, soluții pentru supraviețuirea industriei HoReCa în pandemie la ”Ambasador pentru România”

Cristiana P. Bota

Laura Maria Cojocaru, psihoterapeut și trainer în programare neurolingvistică – Despre rolul oamenilor în viața noastră

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult