Ambasador pentru România
Adrian Luca, guvernator Rotary în perioada 2021-2022, la interviurile ”Ambasador pentru România”: Noi, ca națiune, ar trebui să învățăm că împreună suntem o forță!
Ambasador pentru România Excelență Românii de Acasă

Adrian Luca, guvernator Rotary în perioada 2021-2022, la interviurile ”Ambasador pentru România”: Noi, ca națiune, ar trebui să învățăm că împreună suntem o forță!

Adrian Luca, guvernator al Clubului Rotary 2241 România și Republica Moldova în perioada 2021-2022, a fost invitat special la interviurile ”Ambasador pentru România” în numărul 4, unde am discutat despre viziunea rotariană, proiecte și acțiuni în mandatul său, dar și despre parcursul său, din copilărie până azi.

Dedicat, un veteran al proiectelor de solidaritate și umanitate, strateg și bun orator, Adrian Luca s-a născut în Timișoara și a copilărit în Arad, într-o familie de ingineri agronomi. Consideră că cele mai de preț lucruri pe care le-a moștenit de la părinți sunt educația, formarea și existența sa, piloni pe care și-a ghidat întreaga viață.

A iubit sportul din copilărie, a fost jucător de tenis la naţionala de juniori, după care a decis să se dedice activităţii profesionale. De 17 ani activează în domeniul auto, o pasiune a sa din copilărie, care s-a concretizat într-o reprezentanță a unui brand auto. Tot de copil a făcut carting şi automobilsm, pasiune care s-a păstrat, peste ani. A devenit partener cu bunul său prieten Mihai Leu, alături de care a organizat zece ediţii ale competiției Raliul Aradului, eveniment devenit etapă de Campionat European.

Încă mai este alături de fiul său în business-ul cu un brand auto care, în urmă cu 18 ani, era aproape necunoscut la noi. A avut curaj și l-a adus în România. Este de părere că în afaceri, la fel ca în viață, cel mai bine este să crești și să parcurgi drumul încet, atent, fară a sări peste etape. Și asta pentru că unele puncte în care ai putea ajunge la un moment dat ar putea fi prea înalte pentru un anumit moment din viața ta.

Adrian Luca, guvernator al Clubului Rotary în perioada 2021-2022
Adrian Luca, guvernator al Clubului Rotary în perioada 2021-2022

Adrian Luca este membru în Clubul Rotary Arad de zeci de ani și este inițiatorul înființării primelor cluburi Interact, respectiv Rotaract, din acest oraș. Ne-a explicat și de ce a intrat în marea familie Rotary.

”Am fost întrebat, cu foarte mulți ani în urmă, de ce am intrat în Rotary. Am răspuns că am intrat pentru mine. La prima vedere pare răspunsul unui oportunist, însă credința mea este că, în primul rând, poți face bine dacă ție iți este bine. În al doilea rând trebuie să fim împăcați cu sinele în acest bine pe care îl dobândim și pe care îl putem oferi celorlalți. Eu spun că în momentul în care un om este împăcat cu el însuși, poate să dăruiască și să facă bine”, ne-a spus Adrian Luca la interviurile ”Ambasador pentru România”.

Alături de colegii săi din Rotary International, s-a implicat în derularea unor importante proiecte districtuale menite a sprijini grupurile vulnerabile și de a promova activitățile sportive. Totodată, a creat, împreună cu Delada Club Rotary din Italia, Parcul Național “Lunca Mureș”, considerată arie protejată.

Adrian Luca este și membru activ de la inițiere al programului “Youth Exchange”. Programul reprezintă o experienţă deosebită la nivel internațional care face ca, în fiecare an, mii de tineri să călătorească în zone diferite ale lumii pentru a trăi şi a studia într-un mediu diferit de cel în care au trăit până atunci. Impactul final pe care programul îl are asupra vieţii elevilor este inestimabil. Mulţi dintre aceşti tineri au şansa de a fi, în viitor, conducători ai comunităţilor din care fac parte.

În Districtul 2241 al țării noastre, programul a început în anul 1996 cu un schimb cu SUA, iar în anii care au urmat, au accesat programul pe termen lung zeci de tineri care au fost elevi de schimb în țări precum Anglia, Belgia, Brazilia, Canada, Elveția, Germania, Japonia sau SUA.

Scurt istoric Rotary România

Activitatea interbelică

În primăvara anului 1929, în data de 20 Mai, la Bucureşti, ia fiinţă oficial primul Club Rotary din România, din iniţiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit şi cel dintâi preşedinte. Acesta este urmat imediat de clubul Rotary din Timişoara (24 Mai). Scopurile şi idealurile rotariene sunt înţelese şi acceptate de elita intelectuală a ţării, din toate domeniile de activitate – ştiinţă, artă, afaceri – rezultatul fiind înfiinţarea a încă şapte cluburi la Braşov, Cernăuţi (ambele în 1930), Arad (1933), Câmpina și Iaşi (1934), Cluj (1935) și Ploieşti (1936). Cu nouă cluburi, în anul 1936, se crează un district românesc, care primeşte numărul 84.

Efectul activităţilor şi acţiunilor rotariene începe să se vadă pe întreg teritoriul ţării. Rotary românesc interbelic s-a ocupat de proiecte educaţionale şi din domeniul sănătăţii copiilor, de căutare de locuri de muncă pentru tineri bolnavi sau cu handicap, dar şi de construcţia unui refugiu pentru schiori în munţi. Dar, în plin avânt, mişcarea rotariană este interzisă, în 1939, de către regimurile totalitare, în toată zona central-est-europeană.

Organizația Rotary este o națiune care încercă să facă bine, cu peste un milion trei sute de mii de membri. La nivel mondial Rotary Internaţional este împărţită în 525 de districte. În toată lumea, fiecare district geografic, zonal după gândirea pe care a făcut-o Rotary, împreună cu organizaţile abilitate la nivel mondial, are aceste districte, iar fiecare district este coordonat pentru un an de către un guvernator. Acesta are un aparat care îl sprijină şi coordonează activităţile şi proiectele cluburilor, atât la nivel local, cât şi proiectele de anvergură la nivel naţional.

Formarea noului District 2241

În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînființează Clubul Rotary Bucureşti. Ca şi prima dată, el va fi urmat imediat de clubul din Timişoara, pentru ca în luna iunie 1996 să existe în România 13 cluburi care făceau parte din Districtul 1660 din Paris.

La 1 iulie 1996, România depăşeşte o a doua barieră administrativ-teritorială fiind desemnată de către Rotary International drept “zona de expansiune rotariană”, împreună cu Republica Moldova.
România are aferent districtul 2241 intitulat România şi Republica Moldova și putem spune că, simbolic, la nivel mondial există deja o unire de peste 20 de ani a României cu Republica Moldova.

Districtul România-Republica Moldova are peste 140 de cluburi în toate oraşele şi este gestionat prin intermediul Rotary de către un Guvernator. Acest Guvernator este, practic, o legătură permanentă între nevoile şi problemele districtului racordate la nevoile Rotary International.

Mandatul lui Adrian Luca ca Guvernator Rotary în anul rotarian 2021-2022 s-a derulat sub motto-ul ”Serve to change lives” (”A servi pentru a schimba vieți”). ”Încercăm să fim un dar pentru ceilalți prin ceea ce facem”, ne-a spus Adrian Luca la ”Ambasador pentru România”.

Merită să reflectăm la dialogul purtat în cu Adrian Luca, în virtutea unei înțelegeri aprofundate a fenomenului Rotary la noi în țară, dar și a unei mai bune înțelegeri a trecerii de la ”eu” la ”noi”. Noi, ca națiune, ar trebui să învățăm că împreună suntem o forță și chiar putem face lucruri bune!

Interviul integral poate fi citit în ediția tipărită ”Ambasador pentru România”, numărul 4. Revista poate fi  comandată la adresa redactie@roambasador.ro, la nr. de telefon 0730.084.812 sau direct pe site, în secțiunea Magazin.

Related posts

Interviu cu arhimandritul Arsenie Popa, fizicianul care conduce Mănăstirea Sihăstria: Dacă îl avem pe Dumnezeu, avem totul!

Cristiana P. Bota

Medicul chirurg Horace Roman apare în paginile săptămânalului francez Paris Match

Cristiana P. Bota

Numărul 4 al revistei ”Ambasador pentru România” – O ediție de colecție cu Nadia Comăneci pe copertă

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult