Cine sunt supraviețuitorii pandemiei în industria HoReCa? Cei care au avut plan de back-up, cei puternici, cei care s-au uitat și la cheltuieli, nu doar la venituri, ne spune Dragoș Panait, antreprenor în industria HoReCa și deținătorul unei companii de consultanţă în acest sector, Next Root Management Systems. Prin compania de consultanță, Dragoș Panait dezvoltă afaceri și găsește soluții pentru business-urile afectate de probleme. Clienții cu care lucrează sunt fie dintre cei care nu au experiență în HoReCa, fie dintre cei care au probleme în operare și cu personalul.
În cea mai grea perioadă pandemică, compania lui Dragoș Panait a oferit ajutor gratuit celor din HoReCa care nu știau încotro să se îndrepte. A organizat o serie de module, cu scopul de a le așeza afacerile pe linia de plutire. În mai multe ore de consultanță gratuită, Dragoș Panait și-a orientat clienții ori către oportunități care să-i ajute să-și revină, ori către formule de a închide companiile, astfel încât să nu se afunde în datorii.
Cum tendințele în industria ospitalității se schimbă rapid, business-urile care nu știu să inoveze și să se adapteze vor dispărea. Este unul dintre motivele pentru care antreprenorii din HoReCa ar trebui sa apeleze la un consultant, este de părere antreprenorul.

Dragoș Panait a experimentat pandemia nu doar din prisma de consultant pentru industria HoReCa, ci și de antreprenor. El deține restaurantul Red Angus Steakhouse în centrul istoric al Capitalei și hotelul restaurant Casa Hrisicos, situat într-o clădire simbol a Constanței Vechi, acolo unde pe vremuri se serveau ospățurile fine și se luau decizii importante de către elita vremii. A reușit să treacă cu bine prin pandemie cu ambele locații și asta pentru ca s-a adaptat și a inovat, ținând cont în primul rând de noul profil al clientului, complet schimbat de pandemie.
Este important să menționăm că restaurantul lui Dragoș Panait din București a oferit medicilor din linia întâi, în cele mai grele momente ale pandemiei, 600 de meniuri gratuite. Practic, Red Angus a fost primul restaurant din București care a gândit un meniu dedicat doctorilor aflați în prima linie a luptei împotriva Covid-19.
Ce s-a schimbat în HoReCa? Multe, inclusiv cariere.
„Din păcate, o mare parte dintre clienții care au considerat că merge și așa, fără să se uite la costuri, ci doar la venituri, au eșuat. Am avut și locații cu proprietari care efectiv plângeau pentru activitatea lor, deoarece toți banii familiei erau în afacere, toți membrii familiei lucrau acolo și aveau doar câțiva angajați pe anumite sectoare. În momentul în care această criză sanitară a venit, practic a afectat toată familia. Totul s-a blocat. Ne uităm și vedem că astăzi avem o industrie cu aproximativ 35-37% mai puțini angajați în comparație cu cea care a pornit în 2019, cu unități care și-au restrâns activitatea sau s-au reorientat către locații mai mici. Horeca din zilele noastre este puțin diferită față de ceea ce eram obișnuiți în 2019”, spune Dragoș la interviurile ”Ambasador pentru România”.
Interviul integral cu Dragoș Panait îl puteți citi în nr. 3 ”Ambasador pentru România”. Revista poate fi comandată AICI.
