Ambasador pentru România
Ambasador pentru România Românii de Acasă

Pictorul Ștefan Câlția, admirat de Regele Charles al Marii Britanii și celebrat la Londra printr-o expoziție de artă

Regele Charles al Marii Britanii ne recomandă o expoziție de artă deschisă în vestul Londrei care celebrează un artist român, pe maestrul Ștefan Câlția. Regele Charles se numără printre admiratorii pictorului român, pe care l-a întâlnit în primăvară la Viscri, în Transilvania, acolo unde a și cumparat o „casă albastră”, albastră precum cea din picturile maestrului Câlția.

Expoziția se numește “Path in Transylvania” și se află la dispoziția publicului până pe 16 octombrie 2022 în spatiul de la The Garrison Chapel din Chelsea Barracks și poate fi vizitată între orele 11:00 și 16:00.

Inițial era plănuit un vernisaj însă din respect pentru memoria Reginei Elisabeta a II-a și pentru perioada de doliu din Regatul Unit, evenimentul de deschidere a fost unul discret.

“Path in Transylvania” este un proiect realizat la invitația The Prince’s Fundation.

Cine este pictorul Ștefan Câlția

Stefan Câlția este unul dintre cei mai apreciati pictori români contemporani, lucrările sale fiind expuse în galerii din Elvetia, Norvegia sau Danemarca. La intersecția dintre real și fantastic, peisajul rural transilvănean este sursa principală de inspirație în lucrările sale.

„Aș vrea ca acela care privește ceea ce am facut nici măcar să nu intuiască această poveste. Mi-as dori ca el să-și vadă propriile locuri, pe care le are deja rânduite in interiorul său”, spune Ștefan Câlția.

Pictură de Ștefan Câlția/Iarnă în Transilvania
Pictură de Ștefan Câlția/Iarnă în Transilvania

Ştefan Câlţia s-a născut în anul 1942 în Brașov. Este considerat unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani,fiind apreciat la cotă excepțională de catre colecționarii de artă. A studiat la Timişoara, cu Julius Podlipny și la Bucureşti, cu maestrul Corneliu Baba, și a fost la rândul său profesorul multor generații de studenți la Universitatea Națională de Arte din București.

Câlția practică o pictură minuțioasă și de mare impact vizual, cu compoziții ce aduc in prim-plan personaje de un straniu delicat și tulburator, peisaje cu ierburi și câmpuri precum și naturi statice ce duc cu gândul la scoala flamandă și la seva unei estetici țărănești transilvane deopotrivă. Lucrările sale, pictură și grafică, se află în numeroase colecţii private din întreaga lume, precum şi în Muzeul de Artă Contemporană din Oslo, Muzeul HR Giger din Gruyére, Elveţia, MNAC din Bucureşti sau Muzeul Brukenthal din Sibiu. Trăieşte şi lucrează la Bucureşti şi la Şona.

Related posts

Pictorul David Croitor vine la „Ambasador pentru România” pentru a depăna povești pe pânză

Teodora Badescu

Marta Maria Mocanu – Gânduri pentru România mea

Cristiana P. Bota

Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, o revelaţie managerială în peisajul cultural românesc

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult