Ambasador pentru România
Medicul Radu Lupescu a fost decorat la Paris pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus
Excelență

Medicul Radu Lupescu a fost decorat la Paris pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Când lupți pentru libertate, lupți pentru ceilalți!

Medicul român Radu Lupescu a fost decorat luni seară, la Paris, de ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Ordinul Național al Meritului i-a fost acordat încă din luna ianuarie a acestui an, însă luni seară a avut loc ceremonia propriu-zisă.

Radu Lupescu este medic anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg. Decorația i-a fost conferită pentru seriozitatea, meritele și rezultatele remarcabile pe care le-a avut în Franța, în lupta cu virusul necruțător COVID-19, care a făcut milioane de victime.

Medicul Radu Lupescu povestea, recent, la RFI că în regiunea Bas-Rhin din Franța, unde rata de vaccinare este de 75% cu schema completă, numărul pacienților internați în Terapie Intensivă este foarte mic, copiii merg la școală, iar restaurantele sunt deschise. Este vorba despre o regiune cu 1, 2 milioane de locuitori. Practic, oamenii duc „o viață aproape normală”, potrivit medicului român.

”Se trăiește aproape normal. Bineînțeles că respectăm încă niște restricții. Purtăm măști când intrăm în locuri foarte populate sau când mergem la manifestări culturale sau sportive. Copiii încă poartă mască pentru a merge la școală. Restaurantele sunt deschise, dar bineînțeles că se prezintă certificatul verde. Din punct de vedere medical activitatea la blocul operator e normală. Putem să operăm toți pacienții care au nevoie de îngrijire. Noi la clinică numai avem niciun pacient covid actualmente. În tot departamentul sunt 13 – 14 pacienți în stare gravă cu covid. E un număr foarte mic. Oamenii încep să vorbească despre ieșirea din pandemie cu totul. De altfel, Franța a decis să ridice o parte din restricții. De exemplu, începând de luni copiii nu vor mai purta mască la școală”, spune medicul Radu Lupescu.

Radu Lupescu lucrează într-o secție de chirurgie vasculară, transformată în secție covid pe timp de pandemie. La RFI, el a vorbit despre cum a gestionat situația grea a infectărilor în Franța.

„Suntem o secție care ne ocupăm mai ales de pacienții grav în post operator de chirurgie toracică, chirurgie vasculară. Această secție este transformată în secție covid când este nevoie și când la nivel regional începe să fie presiune asupra paturilor. E o realitate pe care am pus-o în practică din martie 2020, când am înființat o celulă de criză teritorială pe tot departamentul în care discutam în fiecare zi de numărul despre paturi disponibile. În continuare ne vedem. Acum ne vedem mai rar. Dar până recent ne vedeam o dată pe săptămână. Acum ne vedem o dată la două săptămâni. Discutăm despre numărul de paturi necesare. În cazul în care se mărește iar numărul de pacienți în stare gravă, atunci reactivăm și transformăm o parte din paturile noastre pentru pacienții covid. În ultima lună am avut zero pacienți covid la noi în clinică,” a spus Radu Lupescu.

Când te lupți pentru libertate, te lupți pentru ceilalți

„Aseară, la Paris. Medicul Radu Lupescu primește din mâinile ministrului francez al Sănătății, Olivier Veran, Ordinul Național al Meritului, care îi fusese conferit de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei. În discursul său, ministrul francez a amintit parcursul medicului român (brancardier în timpul Revoluției, ajuns medic la Strasbourg si sef de sectie ATI, a reorganizat în profunzime serviciul său la începutul pandemiei). Și Olivier Veran a făcut și o alăturare foarte frumoasă intre datorie și libertate : ‘Ați conjugat mereu practicarea meseriei de medic cu atașamentul dumneavoastră profund pentru libertate. Iar când te lupți pentru libertate, te lupți pentru ceilalți'”, a scris pe contul său de Facebook, Luca Niculescu, ambasador al României în Franța.

 

Related posts

Medima Health lanseaza primele doua clinici de excelenta in imagistica medicala si radiologie din Bucuresti

Cristiana P. Bota

Ana Maria Popescu Brânză, unul dintre cei mai buni ambasadori ai sportului românesc, interviu în revista ”Ambasador pentru România”:

Cristiana P. Bota

Părintele Crin Triandafil Theodorescu este invitatul de copertă al revistei ”Ambasador pentru România”

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult