Pe 8 octombrie il sărbătorim pe Costin Tuchilă, jurnalist cultural și critic literar, cunoscut publicului ca realizator de teatru radiofonic în cadrul Redacției Teatru a Societății Române de Radiodifuziune. Nu de puține ori l-ați ascultat la Radio România Actualități, Radio România Cultural sau online în înregistrări radiofonice.
Calde urări aniversare îi dorim jurnalistului Costin Tuchilă, în zi de naştere. La mulţi ani!
Pe Costin Tuchilă îl puteți citi în ultimul număr al revistei ”Ambasador pentru România” într-un amplu interviu care vă pune față în față cu un ploieștean discret, nostalgic, un moralist rafinat şi un critic literar de o mare profunzime, dar care a reușit să-și păstreze simţul umorului indiferent de vremuri.
S-a născut la 8 octombrie 1954, în municipiul Ploieşti. Tatăl său era economist și, inevitabil, l-am întrebat de unde i se trag înclinațiile literare? Poate de la contemplarea eului ca spectator al lumii din jur?
”Amândoi părinții, oameni cu dragoste și respect pentru cultură, au sesizat și mi-au cultivat înclinațiile. Mi-au oferit, cu sacrificii, cadrul în care să mă dezvolt. Nu mi-au lipsit cărțile, discurile, dimpotrivă, mi se oferea ce ceream. Printr-o ramură a familiei, tatăl meu era rudă cu Victor Ion Popa. Observator al lumii din jur trebuie să devii și dacă nu scrii ficțiune, dar să-ți păstrezi luciditatea și să nu pronunți prea des cuvântul eu”, ne spune Costin Tuchilă în interviul ”Ambasador pentru România”.
A plecat la București unde a urmat, între ’74 și ’78, Facultatea de Litere, secția română-portugheză. Nu i-a fost grea adaptarea, cunoștea Capitala cât de cât din anii liceului.
”Cu o alegere care mi s-a părut normală, mă bătea la un moment gândul să dau examen la Facultatea de Istoria și Teoria Artelor, dar acum cred că am ales bine Filologia. Concurența era atunci mare peste tot. Am avut o studenție frumoasă și mai ales marcată de mari profesori, la toate disciplinele și de un climat deosebit, chiar stimulativ”, mai povestește criticul literar.
O fi luat copilăria și toate sentimentele locurilor natale în Capitală?
”Inevitabil am luat destul, dar, dacă îmi este permisă metafora, o parte a rămas în migdalii din curtea casei în care am copilărit. Aveam vreo cinci-șase migdali, majoritatea cu migdale dulci, se adaptaseră climei noastre, le înveleam trunchiurile iarna, să nu înghețe, erau primii pomi care înfloreau, cam cu o săptămână înaintea caișilor, uneori mai cădea zăpada peste migdalii în floare, dar rezistau, deși aparența era de extremă fragilitate și chiar feminitate. Când, în anii trecuți, am pășit în curtea casei copilăriei, aproape neschimbată, migdalii nu mai existau nici în amintirea noilor locatari”, mărturisește criticul literar.
Costin Tuchilă a debutat ca publicist în revista „Amfiteatru” în anul 1975, iar editorial a debutat cu volumul de critică literară ”Cetăţile poeziei” (Editura Cartea Românească, 1983), care l-a recomandat drept unul dintre cei mai aplicaţi comentatori ai fenomenului liric contemporan. Ulterior, a extins aria trăirilor literare, cu aceeași sobrietate, dar și cu același umor fin.
A publicat mult în revistele literare ale vremii, critică literară, de la cronică la eseu și articol de sinteză. În paralel, începând din 1983, fiind unul dintre cronicarii muzicali ai revistei „România literară”.
Ceva mai târziu, în 1995, pornea oficial la drum alături de Radio România, instituție cu care colabora deja cu comentarii literare încă de prin 1976. A fost mai întâi redactor de actualitate culturală și realizator de emisiuni complexe la Antena Bucureștilor, un an și ceva.
În toamna lui 1996 s-a reorganizat redacția Teatru radiofonic și i s-a propus să devină realizator în cadrul acestei redacții.
”Am ezitat la început, dar transferul era deja hotărât. Am ajuns într-o redacție de elită a Radioului, la început, firește, învățăcel printre maeștri…”, ne mai împărtășește cel supranumit ”un moralist radiofonic”.
La Radio România, Costin Tuchilă are un palmares impresionant, de la documentare referitoare la clasicii dramaturgiei universale, la istoria teatrului românesc și adaptarea unor piese de teatru. Probabil are sute de emisiuni de istorie a teatrului românesc și universal.

Amintim câteva dintre adaptările unor piese clasice care au devenit spectacole de referință: ”Adunarea femeilor” de Aristofan (satiră acidă a ideilor unui comunism „avant la lettre”), ”Comedia măgarilor” de Plaut, ”O repetiție moldovenească” de Costache Caragiale (acestea în regia lui Cristian Munteanu, un mare regizor cu care am colaborat excelent), ”Seducătorul din Sevilla” de Tirso de Molina, piesa care a lansat mitul lui Don Juan, ”Femeia cezarului” de Ion Luca, ”Sodoma și Gomora” de Jean Giraudoux, ”Domnișoara Iulia” de August Strindberg, ”Ivan Turbincă” după Ion Creangă.
”Teatrul – și teatrul radiofonic nu face excepție – înseamnă muncă în echipă. Ca redactor de spectacole de teatru radiofonic, cel puțin așa am înțeles eu, nu te poți rezuma la pregătirea unui text propus unui regizor. Mi s-a părut absolut normal să particip la repetiții și înregistrări, la montaj, la tot ce înseamnă realizarea unui spectacol până la difuzarea lui pe post”, continuă jurnalistul și criticul literar.
Interviul integral cu Costin Tuchilă îl puteți citi în numărul 3 al revistei ”Ambasador pentru România”. Revista poate fi comandată pe site-ul publicației, în secțiunea ”Comandă revista”.