Ambasador pentru România
Avocatul Poporului, Renate Weber: Sistemul de invatamant are nevoie de un restart, scoala nu se mai poate face ca pe vremuri
Românii de Acasă

Avocatul Poporului, Renate Weber: Sistemul de invatamant are nevoie de un restart, scoala nu se mai poate face ca pe vremuri

Ne mandrim ca suntem fruntasi in Uniunea Europeana la internet de mare viteza, dar suntem codasi cand vine vorba despre digitalizare si investitii in noile tehnologii. Avocatul Poporului Renate Weber, fost europarlamentar, atrage atentia ca tara noastra trebuie sa investeasca urgent in digitalizare, daca vrem sa tinem pasul cu lumea civilizata. Renate Weber sugereaza ca si sistemul de invatamant are nevoie de un restart, iar parintii si profesorii trebuie sa accepte ca timpurile s-au schimbat si scoala nu se mai poate face ca pe vremuri.

In timp ce oficialii neglijeaza viitorul unei generatii, elevii invata tot dupa un sistem invechit, care nu ii pregateste pentru o viitoare piata a locurilor de munca complet schimbata, bazata pe tehnologie, digitalizare, dar si creativitate. Avem multe de facut pentru a beneficia cu adevarat de a patra revolutie industriala, cea digitala, iar europarlamentarul Renate Weber ne explica ce pasi avem de recuperat pe acest drum.

Lucratorii lipsiti de abilitati digitale vor fi tot mai izolati. Avem nevoie de o schimbare de paradigma

Intr-o lume care se schimba cu o rapiditate naucitoare, lucratorii lipsiti de abilitati digitale vor fi tot mai izolati, pana la inevitabila lor eliminare de pe piata muncii, indiferent ca ne raportam la locuri de munca ce necesita competente inalte sau dimpotriva, este de parere Renate Weber.

In timp ce UE se pregateste pentru piata unica digitala, in vreme ce in domeniul educational din ce in ce mai multe tari investesc in latura vocationala, tocmai pentru a-i ajuta pe tineri sa se integreze rapid cu noile tehnologii de pe piata muncii, la noi invatamantul vocational pare sa-i pregateasca pentru revolutia industriala de acum 100 de ani.

„Cred ca in primul rand vorbim de o abordare gresita a ceea ce inseamna educatia in ziua de azi. La noi accentul este pus in continuare pe memorizare si nu pe creativitate. In al doilea rand este vorba de lipsa investitiilor in computere, tablete, in noile tehnologii, atat in scoli cat si in universitati. Ca sa nu mai vorbesc de invatamantul vocational. E un paradox ca in acelasi timp avem cel mai rapid internet din UE si cea mai mica rata de utilizare a acestuia. Explicatia mea e ca investitia in internet si dezvoltarea acestuia a fost facuta de companii, ca o afacere profitabila, de aceea il gasim in zonele urbane, dar pentru ca el sa fie peste tot, adica si in zonele rurale, si pentru a asigura accesul la folosirea lui ar fi fost necesara o sustinere din partea autoritatilor centrale si locale, inclusiv sau mai ales prin folosirea fondurilor europene. Din pacate a lipsit si interesul si imaginatia. De aceea, pregatirea in domeniul digital o face fiecare companie care foloseste noile tehnologii si isi intruieste proprii lucratori”, ne-a declarat Renate Weber.

Avem nevoie de o schimbare de paradigma pe care trebuie sa o intelegem si pentru care trebuie sa-i pregatim si pe elevi, dar si pe profesori, deopotriva, chiar daca acest proces implica niste costuri, este de parere europarlamentarul. Daca nu implementam aceasta schimbare, nota de plata pe care o vom plati in viitor pentru inadaptarea societatii romanesti la trendurile globale va fi mult mai mare.

„Ne trebuie o schimbare de paradigma. Lumea, intelegand prin asta si parintii si profesorii, trebuie sa accepte ca timpurile s-au schimbat si scoala nu se mai poate face ca pe vremea lor. Stiu parinti care se opun folosirii computerelor in scoala, iar profesorii abia asteapta sa le fie incurajata metoda traditionala de educatie. Ei sunt primii carora trebuie sa le schimbam mentalitatea, dar si sa le construim noi abilitati. Este esential ca de acum incolo toata pregatirea scolara si universitara sa fie facuta in parteneriat cu companiile care stiu cel mai bine de ce anume au nevoie si care sunt cerintele pietii muncii azi si in anii care vin”, a declarat eurodeputatul Renate Weber pentru HotWeek.

In lume se investeste masiv in noile tehnologii, in cercetare si inovare. Cine nu tine pasul, va fi exclus

Pentru a putea face fata provocarilor de maine, Romania ar trebui sa se preocupe mai mult de investitiile in noile tehnologii, in cercetare si in inovare. Altfel, vor aparea produse cu care nu vom putea intra in competitie, iar cine nu tine pasul cu aceasta evolutie, va fi exclus.

„In lume se investeste enorm in noile tehnologii, in cercetare, in inovare. Si in multe state membre ale UE, si in alte tari din lume. Deci digitalizarea va continua in ritm rapid. Robotizarea, automatizare fac parte din prezentul nostru. Vor aparea produse cu care nu vom putea intra in competitie pentru ca pretul ne va inlatura de pe piata. Cine nu va tine pasul cu aceasta evolutie va fi exclus, asa ca este obligatorie investitia in abilitatile digitale”, a punctat Renate Weber.

La nivel european ar fi nevoie de hub-uri pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii

In calitate de vicepresedinte a Comisiei pentru munca a Parlamentului European, eurodeputatul Renate Weber s-a intalnit recent cu Maryia Gabriel, comisarul european responsabil pentru economia si societatea digitale. In discutiile purtate, s-a reliefat necesitatea unor hub-uri la nivel regional in statele membre pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii.

„Doamna comisar Maryia Gabriel isi doreste crearea unor hub-uri la nivel regional in statele membre pentru sustinerea intreprinderileor mici si mijlocii, stiut fiind ca acestea nu au fonduri pentru astfel de investitii. Dar nu toata lumea gandeste la fel. Din pacate si in Parlamentul European sunt colegi care mai cred ca printr-un vot politic ar putea opri sau frana automatizarea si robotizarea”, a mai mentionat europarlamentarul ALDE.

Am depasit faza in care era nevoie doar de specialisti in IT

Renate Weber considera ca am depasit etapa in care era nevoie doar de specialisti in IT.

„Cred ca am depasit faza in care era nevoie doar de specialisti in IT. Sigur, de ei va fi nevoie in continuare pentru ca la nivelul companiilor ei sunt cei care determina progresul in materie de digitalizare, automatizare, robotizare. Dar e nevoie de mai mult de atat. Abilitatile digitale vor fi esentiale oricarui lucrator, indiferent de nivelul de educatie”, ne-a mai spus eurodeputatul.

Daca in 1980 erau necesari 25 de lucratori pentru a produce 1 milion de dolari, astazi sunt suficienti doar 5

Schimbarile produse pe piata muncii in ultimii 30 – 40 de ani sunt enorme. Daca in urma cu 40 de ani era nevoie de 25 de angajati pentru a produce un milion de dolari, astazi sunt suficienti 5, pentru ca diferenta e rezultatul robotizarii.

„Foarte multe industrii folosesc astazi pe scara larga noile tehnologii. Daca in 1980 erau necesari 25 de lucratori pentru a produce 1 milion de dolari, astazi sunt suficienti doar 5. Restul e rezultatul robotizarii. Si nici nu stim foarte exact ce se intampla in laboratoarele experimentale din lume in materie de roboti si inteligenta artificiala”, ne-a mai spus Renate Weber.

60% din elevii de azi vor lucra in profesii despre care nici nu ne imaginam ca vor exista

Transformarile vor fi uriase in viitorul apropiat. Cum va influenta inteligenta artificala piata fortei de munca in urmatorii 25 de ani?

„Aceasta este marea provocare. Cercetatorii, mai ales cei vizionari, ne spun ca 25 de ani inseamna deja o perioada mare de timp. Ceea ce inseamna ca in 25 de ani transformarile vor fi uriase. Un studiu realizat de World Economic Forum spune ca 60% din elevii de azi vor lucra in profesii care nu exista inca si despre care nici nu ne imaginam ca vor exista. Nu e vorba doar de inteligenta artificiala, ci chiar de folosirea robotilor care vor lua locul multor lucratori de azi. Vor disparea multe profesii, vor aparea altele si tocmai de aceea nu putem concepe supravietuirea pe piata muncii fara abilitati digitale si fara o educatie scolara si continua care sa puna accentul pe creativitate”, a mai declarat Renate Weber pentru HotWeek.ro.

Related posts

Helmut Duckadam, invitat la interviurile ”Ambasador pentru România”: Fotbalul s-a schimbat foarte mult

Cristiana P. Bota

Colonel (r.) Nicolae Boghian semneaza rubrica „poezie” din revista „Ambasador pentru Romania”

Teodora Badescu

Miruna Ionescu, interpretă de muzică populară și prezentatoare tv – Un important mesager al valorilor autentice românești

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult