Suntem la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț. Un loc în care ne desprindem de timp și de cele lumești. Ne oprim în chilia Arhimandritului Arsenie Popa, fizicianul care conduce obştea Sihăstriei din 2014. De o desăvârșită frumusețe, mănăstirea așezată falnic în codrii Neamțului, pe valea pârâului Secu, copleșește și înalță sufletele credincioșilor. La fel și convorbirea cu părintele stareț Arsenie Popa, pe care o veți descoperi integral în ediția tipărită a revistei ”Ambasador pentru România” (nr. 3). Vă oferim în cele ce urmează spicuiri din acest interviu.
Născut la Constanța, părintele Arsenie Popa a venit la Sihăstria încă de pe vremea când trăia părintele Ilie Cleopa, luminătorul de suflete. Era toamna anului 1998, avea doar 27 de ani și era absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti. Șase ani mai târziu, termina și Facultatea de Teologie din Iași.
În cei șapte ani de stăreţie, părintele Arsenie Popa a reuşit să consolideze din temelii Mănăstirea Sihăstria, atât din fonduri europene, cât și din fonduri proprii – care în cea mai mare parte sunt donații ale închinătorilor acestei mănăstiri.
Realizăm interviul în chilia stărețească de la Sihăstria, într- o zi de sfârșit de iunie. Înăuntru, chilia e scaldată de soarele verii și de-o lumină de culoarea mierii, care învelește chipul părintelui într-o mantie cu miros de tămâie. O liniște desăvârșită scaldă odaia până departe, spre lumina din noi. Căci cu asta rămânem, în cele din urmă!
Rostogolesc întrebare după întrebare, iar răspunsurile părintelui Arsenie Popa curg blând și se transformă în învățăminte de căpătâi.

”Un creștin bun care își dorește desăvârșirea nu mai e dependent nici de laborator, nici de mijloacele materiale, de nivelul tehnologic al timpului, nici de inteligența din afară, ci de inteligența duhovnicească. Nu trebuie să aștepte zeci de ani ca să i se confirme o teorie, dacă mai apucă. Se zice că un american s-a dus la Sf. Paisie Aghioritul și, bucuros, i-a spus că omul a ajuns pe Lună. Atunci, Sf. Paisie l-a intrebat cât a costat această mare realizare. I s-a răspuns că peste 25 de miliarde de dolari din acea vreme (astăzi echivalentul a192 miliarde de dolari). Sf. Paisie i-a raspuns că el a folosit puțini pesmeți ca să câștige tot Cerul. Teoriile duhovnicești nu s-au modificat în timp, deci există mai multă siguranță în știința duhovnicească. Hristos chiar are un cuvânt: Cerul şi pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece”, ne spune părintele stareț al Mănăstirii Sihăstria.
Dacă îl avem pe Dumnezeu, avem totul!
Iar despre lumea materială, ne spune că nu e suficientă pentru împlinirea noastră, ca oameni. Nu trebuie să uităm că lucrurile trecătoare sunt relative pentru că, dacă îl avem pe Dumnezeu, avem totul.

”Noi, oamenii, suntem limitați, oricât de inteligenți am fi și oricât de mare ar fi intuiția noastră. Mi-am dat seama că tot ce înseamnă cunoașterea rațională asupra lumii materiale nu e suficientă pentru împlinirea mea ca om. Pot spune că marele câștig al perioadei de studenție a fost descoperirea în mine a laturii duhovnicești”, ne mărturisește părintele.
”Dacă vrem să ne atingem scopul viețuirii noastre pe pământ, trebuie să trăim așa cum ne-a arătat Dumnezeu. Lucrurile trecătoare sunt relative. Eu nu mă pot certa cu cineva asupra unui subiect din lumea creată, dar în ceea ce privește felul în care viețuim, felul în care trebuie să-L cunoaștem pe Dumnezeu, trebuie să urmăm calea pe care Dumnezeu ne-a arătat-o. Pentru că altfel nu ajungem la fericirea duhovnicească, nu simțim că ne-am atins scopul trăirii noastre, trăim în incertitudine. Nu știm încotro trebuie s-o apucăm, ce principii de viață trebuie să adoptăm și trăim la întâmplare. De aceea apar crizele la cei care nu au principii de viață duhovnicești. Nu își ating scopul viețuirii pe pământ și încearcă diverse metode care sunt departe de adevăr”, ne mai spune cârmuitorului locului în care părintele Cleopa și-a petrecut cea mai mare parte din viață.

„Noi îl găsim pe Hristos în inima noastră pe măsură ce ne despătimim și ne desăvârșim.
Așa se atinge, de fapt, starea de bucurie și de împlinire a omului. Nu în afara noastră sau încercând să ne împlinim material. Înăuntrul nostru este esența, acolo îl găsim pe Hristos. Iar lucrurile materiale care ne sunt de folos, ni le trimite Dumnezeu și pe acestea. Altfel, cădem în idolatrie, suntem tentați să nădăjduim noi înșine, în materie si deci în afara inimii și să uităm de Dumnezeu. Dacă îl avem pe Dumnezeu, avem totul! Putem să fim și săraci și suferinzi, dar nu ne va lipsi bucuria. Altfel, putem să avem toată lumea asta materială, dar vom avea o suferință interioară care nu poate fi liniștită cu nimic din afară”, ne mărturisește părintele Arsenie Popa.
Interviul integral despre viața și învățăturile părintelui Arsenie Popa, precum și mărturisiri despre părintele Cleopa, puteți citi în numărul 3 al revistei tipărite ”Ambasador pentru România”. Revista poate fi cumpărată din secțiunea Comandă revista.

1 comentariu
Mulțumim Părinte Stareț pentru cuvintele de folos duhovnicesc.