Revista ”Ambasador pentru România”
Nicolae Forminte - Un interviu despre trecutul și viitorul gimnasticii românești în numărul 4 ”Ambasador pentru România”
Românii de Acasă

Nicolae Forminte – Un interviu despre trecutul și viitorul gimnasticii românești în numărul 4 ”Ambasador pentru România”

Nicolae Forminte, fost antrenor coordonator al lotului olimpic feminin de gimnastică al României, a ieșit anul trecut la pensie, după 40 de ani dedicați acestui sport. Reputatul technician a condus mai multe generații de gimnaste către performanță, ridicând numele Romaniei pe cele mai înalte trepte ale podiumului. Antrenoratul său a produs campioane, de care România are, astăzi, mare nevoie. Îl avem invitat la interviurile ”Ambasador pentru România”, numărul 4.

S-a născut la Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, pe 17 octombrie 1956, însă familia sa s-a mutat în Constanța când Nicolae Forminte avea trei ani. De copil a cochetat cu fotbalul și atletismul, dar fiind mic de statură, nu a putut continua. S-a reorientat către gimnastică și a ajuns la lotul de juniori al României, unde a stat câţiva ani. O accidentare în urma unei aterizări forţate pe genunchi a pus capăt carierei de gimnast. A revenit în Constanţa, unde a urmat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Gimnastică. După o scurtă perioadă de repartiţie la Bacău, s-a transferat la „Farul” Constanţa.

A început să antreneze în 1981, iar din 1993 a intrat ca antrenor în colectivul tehnic al lotului naţional de gimnastică. În 2005 a fost numit antrenor coordonator.

Nicolae Forminte a antrenat gimnaste care au urcat cele mai înalte trepte ale podiumurilor mondiale: Simona Amânar, Lavinia Miloșovici, Gina Gogean, Claudia Presecan, Corina Ungureanu, Maria Olaru, Andreea Răducan, Sandra Izbașa sau Anamaria Tămârjan.

În această toamnă, la împlinirea vârstei de 65 de ani, Nicolae Forminte a ieșit la pensie și a anunțat că şi-a încheiat activitatea în gimnastică.

”01 August 1981 – 17 Octombrie 2021. O viață sub culorile Clubului Sportiv Farul din Constanţa. Mulțumesc Ion Draica, Ilie Floroiu, Sorin Başturea, Olga Didilescu, Stănei Matei și tuturor celorlalți colegi antrenori și funcționari ai clubului. Mulțumesc sportivelor avute in pregătire, cu care am luptat și concurat pentru culorile acestui club. Pot spune că am învins ajungând la linia de sosire a cursei profesionale prin tumultul competițiilor interne și internaționale. Sunt mândru și mulțumit de tot ce am realizat. S-ar fi putut mai mult… poate? S-ar fi putut mai puțin, cu siguranță. S-a meritat prețul plătit… nu știu. În final, sunt împăcat cu mine însumi și cu tot ce mi-a oferi viața și bunul Dumnezeu“, a punctat Nicolae Forminte într-un mesaj prin care a anunțat ieșirea sa la pensie.

Pe 27 august 2008, antrenorul constănţean a fost distins cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu două barete.

„Timp de 16 ani, în intervalul 1993-2021, Nicolae Forminte a fost antrenor la lotul olimpic de la Deva, contribuind la câștigarea, de către gimnastele din România, a 84 de medalii (16 la Jocurile Olimpice, 25 la Campionatele Mondiale și 43 la Campionatele Europene). În perioadele în care a pregătit junioarele, acestea au câștigat 33 de medalii la Campionatele Europene sau la FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European)“, punctează Federaţia Română de Gimnastică.

L-am invitat pe Nicolae Forminte la interviurile “Ambasador pentru România” pentru a face o analiză la zi a sportului căruia i-a dedicat întreaga viață și care, nu de puține ori, a dus România pe podiumurile lumii, cu medalii strălucitoare la gât. Un sport care astăzi se află în impas.

Interviul integral îl puteți citi în numărul 4 al revistei ”Ambasador pentru România”, care poate fi comandată la adresa redactie@roambasador.ro sau în secțiunea Comandă revista.

Related posts

Comandorul Gheorghe Stancu, fost comandant al Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, invitat special în revista ”Ambasador pentru România”

Cristiana P. Bota

Grigore Tinică, unul dintre cei mai buni medici în chirurgie cardiovasculară din Europa, la interviurile ”Ambasador pentru România”

Cristiana P. Bota

Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiești, o revelaţie managerială în peisajul cultural românesc

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.


Site-ul revistei ”Ambasador pentru România” folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Acept Citește mai mult