Ambasador pentru România
Colonel (r.) Nicolae Boghian semneaza rubrica "poezie" din revista "Ambasador pentru Romania"
Actualități Ambasador pentru România

Poetul Nicolae Boghian, președinte de onoare al revistei ”Ambasador pentru România”, a plecat dintre noi

Poetul Nicolae Boghian (colonel în rezervă), membru al Uniunii Scriitorilor și președinte de onoare al revistei ”Ambasador pentru România”, a plecat dintre noi luni, 12 septembrie. Dumnezeu să-i vegheze drumul spre lumină! 

S-a născut la 2 februarie 1946 în satul Ghigoiesti, județul Neamț. A urmat Liceul Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, apoi Școala Militară Superioară de Ofițeri ”Nicolae Bălcescu” (Academia Forțelor Terestre) din Sibiu.

După absolvire, în 1968, a fost repartizat la Regimentul 38 Mecanizat ”Neagoe Basarab” din Piatră Neamț, unde a instruit contingente de ostași până în anul 1980 când a plecat la București și a devenit redactor la revista ”Viața Militară”. A trecut în rezervă cu gradul de colonel.

A debutat cu Versuri în Revista” Ateneu” în 1966, iar în volum în 1976 cu ”Ofranda mișcării”. A publicat versuri și cronici literare în revistele „Luceafărul”, ”Ateneu”, ”Contemporanul”, ”Antiteze” etc. A mai publicat romanele ”Tropotele tăcerii”, ”Stare de Ecou”, ”Limita Singurătății” și volumele de versuri ”Sunet În Epidaur”, ”Lupii Siberiei” și ”Parusia”. Este prezent în cele două antologii bilingve Sentiment latin. Poeți români, poeți napoletani.

Poezia lui Nicolae Boghian pleacă de la o stare edenică, de o profundă confesare helladică, trece prin izvoarele maieuticii socratice și ajunge la o schimbare de retorică și stil, față în față cu lupii Siberiei. De la ”Stare de Ecou” și ”Sunet În Epidaur”, timpul, ca o categorie a existenței, se metamofozeaza în ”Lupii Siberiei” și ”Parusia”.
Din volumul în lucru “Afară din peisaj”, revista ”Ambasador pentru România” a publicat, anul trecut, un grupaj de poezii.

„Poezia există ca o formă de energie, ca o entitate care se dezvăluie numai celui care posedă abilitățile de a o recepta. (…) Intrarea în poezie e un contact cu nevăzutul”, ne-a spus Nicolae Boghian într-un interviu acordat în 2019.

”Am făcut studiile militare la Sibiu, în anii șaizeci ai secolului trecut. Cu toate că am trăit în regim de cazarmă, în mod paradoxal, m-am simțit aici tot timpul liber. În puținele ceasuri de învoire, îmi făceam timp pentru Biblioteca Astra, pentru întâlnirile de la cenaclul scriitorilor, pentru convorbirile cu neasemuitul poet Victor Nistea, pentru muzee, pentru serile de dans de la clubul Independența, pentru întâlnirile cu actori de teatru și de film și pentru multe alte momente care m-au ajutat să țin mai bine condeiul în mână. Am simțit că Sibiul e un oraș altfel,unde se respiră spiritualitatea lui Blaga,unde clădirile stau de vorbă cu oamenii iar pietrele îți dau forța verticalității Cu toate asprimile instruirii militare, am trăit libertatea pe care acest miraculos oraș ți-o oferă cu generozitate. O libertate ,e adevărat,severă,care impune rigoare,care te solicită să reflectezi asupra ei, pentru a înțelege cât îți este de necesară și pentru a te solicita să o meriți. Aș vrea ca tinerii să simtă, acolo unde trăiesc, această nobilă libertate și, acum, în momentul cel mai decisiv al ei, să o facă să împărățească în toată România!”, mai nota poetul.
Colonel, poet, membru al Uniunii Scriitorilor, redactor la „Viața Militară, Nicolae Boghian este președinte de onoare al revistei ”Ambasador pentru România”. Un model de o impecabilă valoare intelectuală!

Related posts

Academia Română a organizat o sesiune ştiinţifică dedicată împlinirii a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiul cosmic – dr. ing. cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu

Cristiana P. Bota

Gynera a inaugurat cel mai inovator centru de medicină reproductivă din România în Floreasca Park București

Cristiana P. Bota

Simona Amânar Tabără, gimnasta de aur a României, la interviurile ”Ambasador pentru România”

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult