Ambasador pentru România
Simona Amanar Tabara
Ambasador pentru România Românii de Acasă

Simona Amânar Tabără, gimnasta de aur a României, la interviurile ”Ambasador pentru România”

Simona Amânar Tabără se numără printre cele mai medaliate sportive din istoria României la Jocurile Olimpice. Ea face parte din galeria marilor nume ale gimnasticii mondiale și nu avem cum să uităm că a fost una dintre cele trei fetițe de pe podiumul rezervat în întregime României în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney. Simona Amânar alcătuia, atunci, imaginea perfectă pentru gimnastica românească alături de Andreea Răducan şi Maria Olaru. Cu echipa României a câștigat în total patru titluri mondiale consecutive.

Simona Amânar Tabără, un nume devenit renume în gimnastica mondială, are o carte de vizită impresionantă, cu aproape 200 de medalii în palmares, dintre care 7 medalii olimpice, 10 mondiale și 12 europene. Aceste performanțe au propulsat-o în International Gymnastics Hall of Fame, alături de gimnaste consacrate precum Nadia Comăneci, Daniela Silivaș, Teodora Ungureanu sau de antrenorii Bela Karoly și Octavian Bellu.

O altă recunoaștere a valorii sale incontestabile a fost nominalizarea și caștigarea trofeului Laureus World Sports Awards, echivalentul premiului Oscar în sport, distincție obținută doar de Nadia Comăneci.

Simona a lăsat moștenire gimnasticii mondiale o săritură extrem de dificilă care îi poartă numele, săritura “Amânar”, element care, în 2000, i-a adus distincția de sportiva numărul 1 a lumii la sporturile tehnice. Săritura Amânar este executată la marile competiții internaționale, însă este considerată una dintre cele mai complicate sărituri din gimnastică și prea puţine sportive se încumetă să o execute.

Dealtfel, Simona Amânar și-a dat doctoratul în descrierea cu lux de amănunte a etapelor realizării săriturii care îi poartă numele. După retragere și-a îndeplinit un alt vis, acela de a deveni cadru didactic. În prezent este și profesoară la Universitatea de Vest din Timişoara.

Simona Amânar Tabără face parte din Comisia de etică a Comitetului Olimpic Român și este Maestră Emerită a sportului. Printr-un decret prezidenţial, în anul 2000, i-a fost conferit Ordinul naţional “Serviciul Credincios” în grad de comandor.

În interviul acordat revistei „Ambasador pentru România“, fosta sportivă vorbește despre lucrurile cruciale din spatele unei cariere pline de performanţe, despre momentul Sidney, ne spune povestea săriturii care îi poartă numele și analizăm și regresul gimnasticii româneşti din ultimii ani, încercând să găsim soluții care ne-ar putea readuce în prim-plan.

O citiți în numărul 4 al revistei ”Ambasador pentru România”. Revista poate fi  comandată la adresa redactie@roambasador.ro, la nr. de telefon 0730.084.812 sau direct pe site, în secțiunea Magazin

Sursă foto: Arhivă personală

Related posts

Miruna Ionescu, interpretă de muzică populară și prezentatoare tv – Un important mesager al valorilor autentice românești

Cristiana P. Bota

Pictorul Ștefan Câlția, admirat de Regele Charles al Marii Britanii și celebrat la Londra printr-o expoziție de artă

Cristiana P. Bota

Dorin Popa, profesor de jurnalism în cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la interviurile ”Ambasador pentru România”

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult