”Gânduri pentru România mea” este titlul editorialului semnat de Marta Maria Mocanu în numărul 3 al revistei ”Ambasador pentru România”.
Marta Maria Mocanu este prima femeie Guvernator al Districtului Rotary și de ani de zile are o contribuție semnificativă în acțiuni cu caracter umanitar și de susținere a culturii și valorilor românești în țară și în străinătate.
”Vă îndemn, dragii mei români, să regăsiți în voi semnificația cuvântului patrie, pentru că România are nevoie de noi. România trebuie iubită de noi toți și doar prin implicare vom reuși să lăsăm generațiilor viitoare țara pe care ne-o dorim”, este îndemnul pe care ni-l dă Martha nouă, tuturor.
Redăm mai jos textul integral.
Gânduri pentru România mea,
Este o onoare și mulțumesc pentru această extraordinară oportunitate de a așeza câteva gânduri într-o revistă total aparte, “Ambasador pentru România”.
În vremurile pe care le trăim, trebuie curaj și multă determinare pentru a putea aduce în ochii și sufletul cititorului România frumoasă. Tocmai aceasta este marea provocare pe care ne-o adresați, pentru că această revistă este o oază de normalitate într-un “deșert” prin care, din păcate, România este prezentată și arătată cu degetul ca fiind mai mereu pe ultimele locuri ale clasamentelor. Ori încăpățânarea și determinarea pe care le-am văzut în demersurile din această revistă, prin noblețea conținutului său și mai ales îndârjirea de a nu accepta că România este o țară pierdută, m-au convins să vin alături de voi, de oamenii care iubesc România.
Națiunea română trebuie să își reamintească ce înseamnă dragostea de patrie, ca un îndemn pentru un viitor mai bun. Desigur, acest lucru se poate realiza doar prin implicare, prin educație, prin respect față de cultură, de tradiții și de trecut. Curajul de a arăta România frumoasă și demnitatea de a-ți împărtăși gândurile pozitive despre patria și poporul nostru reprezintă piloni de bază în construirea unei mentalități colective prin care să ne făurim țara pe care ne-o dorim.
Revista “Ambasador pentru România” reprezintă, pe de-o parte puterea de a spune ”nu” celor care vor să ne așeze în zodia mediocrității, iar pe de altă parte reprezintă dorința de a convinge argumentat că suntem altfel. Este înălțător să te dedici unui scop atât de nobil și să cauți, să găsești și apoi să faci cunoscute valorile umane și profesionale pe care România le are. Este ca o ieșire din rând, asumată și dorită pentru a fi parte dintr-un proiect de suflet.
Am înțeles acum mulți ani că România profundă trăiește departe de acest prezent dezlănțuit, într-o globalizare impusă. România profundă se simte prin identitatea sa creștină, prin cultură, prin tradițiile și obiceiurile pe care generațiile le-au transmis cu grijă de la una la alta, iar această sevă a neamului românesc, acest verde crud inepuizabil, curge acum undeva, ascuns de vremurile progresiste spre care suntem direcționați.
Nu există respect mai mare pentru sine decât să lupți pentru a arăta celorlalți partea de Românie care se dorește a nu fi văzută, care se dorește uitată, abandonată, îngropată, iar experiențele pe care eu le-am trăit dedicându-mă și acestui țel pot spune că mi-au întărit dorința să merg mai departe, având convingerea că nimic nu este în zadar. Important este să nu renunți, să nu cedezi presiunilor, să nu te oprești în fața unor promisiuni deșarte, să nu trădezi. Trebuie să iubești România, iar această iubire îți dă forță, te protejează și aduce lângă tine oameni care au același scop, dar cărora le lipsește, poate, un imbold.
Zona culturală în care mă implic foarte mult mi-a deschis drumul spre lumea culegătorilor de frumos, spre lumea oamenilor sensibili și dedicați. România culturală este extraordinară. Muzica, poezia, teatrul, filmul, pictura sau sculptura, îmi sunt aliați și prieteni devotați alături de care, cu delicatețe, încredere și răbdare, venim lângă oameni.
Arta are, pe de-o parte, menirea de a bucura sufletul, de a te lua de mână și de a te duce oriunde vrei tu, iar, pe de altă parte, orice domeniu are farmecul și frumusețea lui. Îl citez pe inegalabilul Toma Caragiu: “Se poate trăi fără artă și cultură? Da! Dar nu merită!”. Și așa este!
Valoarea frumosului din noi este ca o ecuație cu două necunoscute, dragostea și respectul pentru patrie, apoi dragostea și respectul pentru părinți. Nu mă miră faptul că foarte rar am mai auzit rostindu-se cuvântul patrie, pentru că este un cuvânt puternic, care impune respect și verticalitate. Cuvântul ”patrie” nu te lasă să capitulezi, îți dă forță, putere, determinare, credință și iubire pentru a construi ceva durabil.
Chiar dacă aventurierii vremurilor de după anul 1989, prin decizii, atitudini, dar mai ales prin puterea exemplului au contribuit la cel mai trădător gest, patria totuși are un singur loc, acela fiind în inima fiecărui român.
Iar părinții simbolizează o patrie mai mică. Părinții au menirea de a sădi în noi dragoste și iubire, încredere, curaj, devotament, cutezanță și demnitate. Este pregătirea pentru ziua de mâine. Părinții sunt primele modele spre care privim, de la care învățăm și au un rol hotârator în formarea noastră ca oameni. Sunt cei care ne îndemnă să continuăm și să nu ne pierdem niciodată identitatea.
Astfel, se nasc profesioniștii, oamenii care fac și care caută performanța, oamenii de excelență, acele modele atât de necesare României de azi, cele pentru care moralitatea, profesionalismul și demnitatea sunt principii peste care nu se trece. Chiar dacă pentru mulți poate părea o utopie, mă încăpățânez să lupt pentru a convinge că aceasta este cea mai bună variantă pentru ca România noastră dragă să mergă mai departe, iar continuitatea și identitatea noastră au un rol esențial. Așa cum România culturală vine cu un extraordinar aport de identitate față de ceea ce suntem noi astăzi cu adevărat, la fel și România rurală împreună cu oamenii săi, cu dragostea pentru pământ, cu tradițiile și obiceiurile strămoșești, cu folclorul transmis din tată în fiu, reprezintă radăcina identității noastre.
Vă îndemn, dragii mei români, să găsiți sau să regăsiți în voi semnificația cuvântului patrie, pentru că România are nevoie de noi. România trebuie să fie iubită de noi toți și doar așa vom găsi determinarea și vom înțelege că doar prin implicare vom reuși să lăsăm generațiilor viitoare țara pe care ne-o dorim.
Iar ceea ce face revista “Ambasador pentru România”, această enciclopedie de calitate, frumos și pozitivitate, este un argument în plus că atunci când ne iubim patria, nimic nu ne oprește în a descoperi și a da mai departe tot ce are mai frumos.
Așadar, aveți curajul și iubiți România!
Marta M. Mocanu
Prima femeie Guvernator al Districtului Rotary 2241
România-Republica Moldova