Ambasador pentru România
Cultură

HEKTOMERON – un spectacol teatral unic în lume la Teatrul Național Craiova. Proiectul va culmina pe 24 aprilie cu un maraton de 25 de ore de teatru

La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se desfășoară, până pe 24 aprilie, un proiect internațional unic în lume: HEKTOMERON. Evenimentul a debutat pe 15 ianuarie și se va desfășura până pe 24 aprilie 2021, când va culmina cu un maraton de 25 de ore de teatru. Proiectul inedit al Teatrului Naţional Craiova cuprinde 100 de poveşti de câte 14 minute la care au lucrat online 100 de regizori din 100 de ţări.

HEKTOMERON a pornit de la celebrul Decameron scris de Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, însă într-o perioadă asemănătoare cu cea prin care trecem noi astăzi: Florența acelor ani fusese lovită de ciumă și toată lumea trebuia să se izoleze și să fugă din calea morții. Izolarea, teama și moartea erau prezente atunci, în Florența anilor în care Decameronul a fost scris, așa cum sunt prezente și în lumea de acum.

Câte un spectacol pe zi transmis live

Decameronul cuprinde 100 de povești iar fiecare poveste este transformată, în cadrul HEKTOMERON-ului, într-un spectacol de 14 minute. Aceste micro-spectacole/solo performance se difuzează, câte unul pe zi, în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

100 de regizori din 100 de țări sunt implicați în acest proiect, fiecare dintre ei regizând câte un episod al Decameronului. Pentru fiecare episod repetițiile se desfășoară online, în două etape, respectând “tiparul” unei producții clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se “fixează” mișcarea etc. Grație online-ului, regizorul, indiferent de țara în care se află, poate coordona repetițiile, ca și cum ar fi în sală.

maraton de 25 de ore de teatru în “Ziua Hektomeronului”

HEKTOMERON a debutat pe 15 ianuarie 2021 şi se va desfăşura până în 24 aprilie 2021 – data la care este programată cea din urmă poveste. Apoi, toate cele 100 de poveşti vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în “Ziua Hektomeronului”.

Chiar de la primele episoade s-a putut remarca diversitatea estetică a spectacolelor realizate, fiecare episod fiind prezentat într-o manieră personală şi cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii – obiectiv, coerent. O unică temă umană şi culturală care evidenţiază însă acelaşi spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Toate episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză. Episoadele se difuzează în regim de live streaming pe platforma www.hektomeron.com, câte unul pe zi, iar orele de difuzare ale episoadelor se regăsesc atât în website-ul evenimentului, cât şi pe website-ul Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova: www.tncms.ro.

Important de reţinut este că toate episoadele vor rămâne online pe platformă, pe pagina construită pentru fiecare ţară participantă şi se vor putea urmări gratuit.

Episoadele Hektomeron difuzate pânâ acum pot fi urmarite pe site-ul hektomeron.com, dand click pe țări.

Aseară a putut fi urmărit actorul Claudiu Bleonț, într-o interpretare regizată de Fumban Phiri / Malawi. Puteți urmări aici interpretarea sa.

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova este o instituţie culturală românească de prestigiu a cărei lungă şi bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar şi cu imensul succes internaţional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani. Acum, cu o viziune contemporană, Naţionalul craiovean abordează perspectivele prezente şi viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

 

Related posts

Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul European Cazino de Santiago

Teodora Badescu

Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti si BES Romania va invita, sambata, la spectacolul „Calatorii de iarna”

Teodora Badescu

Programul de burse pentru traducatori ai literaturii romane revine pe lista de prioritati a ICR in 2021

Teodora Badescu

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult