Ambasador pentru România
Românii din Diaspora

Prof. Dr. Silvia Marcu ne vorbeşte despre efectele pandemiei asupra mobilității umane și migrației românilor în UE

Prof. Dr. Silvia Marcu este un ambasador prin excelență al elitelor româneşti din diaspora. Aparține primei generații de migranți universitari, poate cei mai curajoși și îndrăzneți, cei mai liberi, care au plecat din România după Revoluția din 1989.

Ani la rând a creat punţi de legătură între România şi vestul Europei prin intermediul cercetărilor ştiinţifice în domeniul relaţiilor internaţionale, geopoliticii şi mobilităţii umane.

La interviurile „Ambasador pentru România” vorbim cu Silvia Marcu despre consecințele crizei COVID asupra mobilității umane și migrației românilor în UE şi despre conceptul de “reziliență” în vremuri de pandemie. Altfel spus, despre renașterea noastră, a românilor, din propria cenușă.

„Nu oricine se poate reîntoarce. Și nu oricine poate pleca. Plecarea și revenirea sunt autentice lecții de viață”, ne spune cercetătoarea.

Silvia Marcu, doctor în Geografie, cercetător titular la Consiliul Superior de Cercetări Științifice (CSIC), instituție care aparține de Guvernul Spaniei, este unul dintre cei zece laureați ai Galei “100 pentru Centenar”. Autoare a mai multor volume și articole științifice despre migrație, Silvia Marcu s-a stabilit în Spania în 1992 și prin intermediul activității sale științifice, contribuie la formarea unei noi generații de cercetători români în domeniul științelor sociale.

Este licențiată în Geografie-Franceză la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Doctor în Geografie și Istorie la Universitatea Complutense din Madrid (2000). A fost bursieră postdoctorală la NATO, a realizat stagii științifice postdoctorale la Universitatea George Washington și la Academia de Științe din Moscova, a fost profesoară de relații internaționale la Universitatea Americană, la Universitatea George Washington din SUA, la Universitatea Antonio de Nebrija și la Universitatea Carlos III din Madrid.

În ultimii 25 de ani a creat punți de legătură între România și Spania, promovând imaginea României în țara de reședință prin intermediul cercetărilor sale științifice. A publicat șase cărți și peste 65 de articole științifice în reviste de specialitate cu impact internațional. În toate publicațiile sale, România și relațiile cu Spania ocupă un loc central.

Un interviu exclusiv pe care îl puteți citi în revista tiparită „Ambasador pentru România”.

Numărul 1 al revistei „Ambasador pentru România” are 92 de pagini și poate fi comandat la adresa redactie@roambasador.ro, pe WhatsApp la numărul (+4)0730084812 și pe pagina de Facebook: https://web.facebook.com/ambasadorpentruromania.

Related posts

LONDRA. Mihaela Panaitescu, pictor contemporan si fashion designer: Publicul britanic are cultura artistica si admiratie pentru noutate

Cristiana P. Bota

Revista ”Ambasador pentru România” a ajuns în Italia. Pictorița Doina Sandu a promovat publicația în comunitatea de români din Tortona

Cristiana P. Bota

Valentin Preda ne explică cum sunt susținute companiile românești să acceseze piețele internaționale printr-un sistem de burse de afaceri bilaterale

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult