Infertilitatea este o problemă cu care România se confruntă de mulți ani și, deși în spațiul european este considerată o boală, la noi este un subiect neglijat de autorități și un lux pentru cei care își doresc cu orice preț un copil.
Reproducerea umană asistată este soluția salvatoare pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală, iar cercetarea medicală contribuie cu fiecare inovație la îmbunătățirea ratei de succes a procedurilor de fertilizare in vitro (FIV). Evoluțiile medicale și tratamentele la care pot apela reprezintă raza de speranța în această luptă.
La interviurile “Ambasador pentru România” stăm de vorbă cu medicul care a pus bazele uneia dintre cele mai performante clinici de fertilizare in vitro din România: Dr. Laura Dracea, medic specialist obstretrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, fondatoarea clinicii Gynera și directorul medical al instituţiei.
Laura Dracea este unul dintre medicii care luptă activ pentru conștientizarea în spațiul public și tratarea infertilității. Tinerele cărora le-a îndeplinit cel mai mare vis revin, după naștere, la Clinica Gynera pentru a-i împărtăși bucuria și emoția de a fi mămici.
„Rezultatele muncii noastre se transpun în vieți schimbate, familii împlinite și fericirea apărută pe chipul unor oameni până atunci deznădăjduiți și triști. Orice efort merită pentru bucuria acestor momente neprețuite”, mărturisește Laura Dracea.
Medic primar în obstetrică-ginecologie și doctor în științe medicale, Laura Dracea a efectuat mai multe stagii de supraspecializare în fertilizare in vitro în clinici din SUA, Franța și Israel și a contribuit la înființarea Departamentului de Reproducere Umană Asistată al Spitalului Clinic “Panait Sârbu” din București, unde a fost primul medic care a efectuat proceduri de fertilizare în vitro, în anul 1999. De atunci, a coordonat timp de 10 ani activitatea acestui departament, iar în 2007 a reunit un grup de profesioniști pentru a forma o echipă de succes la Clinica Gynera, unde a introdus tehnici noi și a obținut rezultate remarcabile cu tehnologii utilizate în premieră în România.
Laura Dracea a ajutat sute de cupluri să aibă un copil cu ajutorul fertilizării in vitro și lupta cu infertilitatea continuă în fiecare zi.
Dr. Dracea este membru activ ASRM (Societatea Americană de Medicină a Reproducerii) și ESHRE (Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie) și membru fondator al SRFRA (Societatea Română de Fertilitate și Reproducere Asistată).
Clinica Gynera se află la a doua generație de copii concepuți in vitro, tehnica de crioprezervare a embrionilor și ovocitelor prin vitrificare cunoscând un avans semnificativ în ultimii 10 ani.
Cum se desfășoară procedurile de fertilizare in vitro în pandemie și care sunt noutățile medicale?
Aflăm de la Dr. Laura Dracea că în prezent se lucrează la introducerea inteligenței artificiale în laborator, în scopul selecției embrionilor cu cele mai bune șanse de succes.
Totodată, aflăm și că tendința actuală, în special în noile condiții de risc, este de a reduce numărul de embrioni care se transferă în uter (de la 2 la 1).
Interviul integral cu Dr. Laura Dracea îl regăsiți în paginile revistei „Ambasador pentru România.
Numărul 1 al revistei „Ambasador pentru România” are 92 de pagini și poate fi comandat la adresa redactie@roambasador.ro, pe WhatsApp la numărul (+4)0730084812 și pe pagina de Facebook: https://web.facebook.com/ambasadorpentruromania.