Ambasador pentru România
Cosmonautul roman Dumitru Dorin Prunariu
Actualități

Academia Română a organizat o sesiune ştiinţifică dedicată împlinirii a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiul cosmic – dr. ing. cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu

Academia Română a organizat, vineri, o sesiune ştiinţifică dedicată împlinirii a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiul cosmic – dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române – şi 60 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos.  

La evenimentul desfășurat în cadrul Amfiteatrului „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române invitat de onoare a fost Dumitru Dorin Prunariu.

În discursul său, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a atras atenţia asupra ignoranţei cu care omul poluează atmosfera terestră prin defrişarea pădurilor, „fabrica de oxigen a planetei”.

„Ce m-a frapat imediat ce am ajuns la înălţimile extra-atmosferice a fost subţirimea atmosferei terestre. Dacă ai compara Pământul cu un măr, grosimea atmosferei nu ar fi mai mare decât grosimea cojii acestuia. Este aproape şocant să înţelegi faptul că în acel strat subţire s-a dezvoltat viaţa şi se desfăşoară toate procesele vii şi faptul că noi, în ignoranţa noastră, poluăm această atmosferă, otrăvim ceea ce respirăm noi înşine şi ceea ce vor respira generaţiile viitoare, în acelaşi timp defrişând pădurile, care reprezintă fabrica de oxigen a planetei”, a spus cosmonautul român.

Totodată, Dumitru Dorin Prunariu a făcut apel la aprecierea „la valoarea lor reală, dar şi istorică” a „pionierilor spaţiului cosmic”.

„Cosmosul îţi deschide noi orizonturi. Ajungi să-ţi vezi propria planetă din exteriorul ei, să ai alte percepţii asupra spaţiului şi dimensiunilor, fenomenelor şi problemelor terestre. Cosmonauţii şi astronauţii sunt specialişti în domenii complexe de activitate, apreciaţi în mediile de specialitate şi nu numai. Cu acelaşi respect şi apreciere s-a vorbit întotdeauna, oriunde în lume, atât despre Iuri Gagarin, cât şi despre John Glenn sau depre Alexei Leonov sau despre Neil Armstrong, cât şi despre mulţi alţi zburători în spaţiul cosmic din cele 38 de state care au participat până acum la zboruri comice pilotate. Zborul cosmic rămâne, până acum, un act de curaj şi eroism. Din cele 580 de pământeni câţi au zburat până acum în spaţiul cosmic, cam 4,5% au murit în timpul misiunilor spaţiale. A nu-i trata în mod adecvat şi a nu-i aprecia la valoarea lor reală, dar şi istorică, pe aceşti pionieri ai spaţiului cosmic, indiferent de regimul politic în care au zburat în cosmos sau în care au ajuns să trăiască, consider că reprezintă o eroare”, a mai spus Dumitru Prunariu.

În foaierul amfiteatrului a fost vernisată o expoziţie fotodocumentară pusă la dispoziţie de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, care oferă imagini inedite şi date referitoare la cele două performanţe ştiinţifice.

Un eveniment organizat de Academia Română, prin Secția de Științe Tehnice, în parteneriat cu Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu”.

Sursă video: Agerpres

Related posts

Poetul Nicolae Boghian, președinte de onoare al revistei ”Ambasador pentru România”, a plecat dintre noi

Cristiana P. Bota

A apărut numărul 9 al revistei ”Ambasador pentru România”

Cristiana P. Bota

Gynera a inaugurat cel mai inovator centru de medicină reproductivă din România în Floreasca Park București

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult