Ambasador pentru România
Actualități

Cercetatorii de la Universitatea Oxford lanseaza primul studiu mondial privind combinarea vaccinurilor anti COVID-19 de la Pfizer si AstraZeneca

Cercetatorii de la Universitatea Oxford lanseaza primul studiu mondial privind combinarea vaccinurilor anti COVID-19 de la Pfizer si AstraZeneca. Studiul urmeaza a stabili daca o combinatie de doua doze de vaccinuri diferite la acelasi pacient ramane eficienta pentru a proteja populatia impotriva coronavirusului.

Studiul derulat de Universitatea Oxford, prezentat ca o premiera mondiala, va implica 820 de voluntari in varsta de peste 50 de ani si se va concentra pe combinarea celor doua vaccinuri utilizate in prezent pe teritoriul britanic, cel de la Pfizer/BioNTech si cel de la AstraZeneca/Oxford.

„Daca aratam ca aceste vaccinuri pot fi utilizate combinat, va creste considerabil flexibilitatea distribuirii lor”, a subliniat profesorul Matthew Snape, cercetator la Oxford insarcinat cu aceste teste.

Matthew Snape va evalua, de asemenea, eficienta protectiei in functie de distanta in timp dintre cele doua injectii, testand un interval de patru saptamani, apropiat de cel recomandat initial, si un interval de 12 saptamani, retinut de autoritatile britanice pentru a vaccina mai multe persoane.

Tara din Europa cea mai afectata de pandemie, cu peste 108.000 de decese, Marea Britanie a facut din vaccinare o cauza nationala pentru a iesi din criza sanitara, in fata unei mutatii mai contagioase a virusului, care a obligat-o sa impuna la inceputul lui ianuarie al treilea lockdown.

Prima tara occidentala care si-a inceput campania de vaccinare, Regatul Unit a vaccinat pana acum peste 10 milioane de persoane si are ca tinta 15 milioane de persoane pana la jumatatea lunii februarie, incluzandu-i pe cei in varsta de peste 70 de ani, ingrijitori si persoanele cu risc ridicat. Numai ca o criza in ceea ce priveste oferta de vaccinuri, care a dus inclusiv la tensiuni intre Marea Britanie si Uniunea Europeana, ii obliga pe oficiali sa se gandeasca si la alte solutii, cum ar fi combinarea vaccinurilor sau marirea duratei intre doza initiala si rapel.

„Este chiar posibil ca prin combinarea vaccinurilor raspunsul imunitar sa fie mai bun, cu niveluri mai ridicate de anticorpi si care sa dureze mai mult”, a declarat joi Jonathan Van-Tam, directorul medical adjunct pentru Anglia.

 

Related posts

România are un rol important în misiunea HERA. Inginerii români vor participa la studierea asteroidului lovit de NASA

Cristiana P. Bota

Radu Jude a câștigat Ursul de Aur la Berlin

Teodora Badescu

Academia Română a organizat o sesiune ştiinţifică dedicată împlinirii a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiul cosmic – dr. ing. cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult