Ambasador pentru România
Rotary International
Actualități

La mulți ani, Rotary! Marcăm 117 ani de când Paul Harris a înfiinţat primul club Rotary

Membrii Rotary din întreaga lume marchează, astăzi, 117 ani de când Paul Harris a înfiinţat la Chicago primul club Rotary. La mulți ani, Rotary! La mulți ani, rotarieni!

Primul Club Rotary a fost înfiinţat atunci când avocatul Paul P. Harris a fost solicitat să participe la o reuniune împreună cu trei parteneri de afaceri în centrul oraşului Chicago, în biroul unui prieten al lui Harris, Gustave E. Loehr, în Unity Building, Dearborn Street, pe 23 februarie 1905. Pe lângă Harris şi Loehr (inginer minier), au participat Silvester Schiele (comerciant cu cărbune) şi Hiram E. Shorey (croitor).

Aceştia au ales numele de Rotary pentru că, la început, întâlnirile săptămânale ale clubului erau găzduite pe rând de fiecare membru. După un an, clubul din Chicago a devenit atât de mare încât a trebuit să se adopte practica actuală obişnuită de de stabilire a unui loc fix de întâlnire.

Următoarele patru cluburi Rotary au fost înfiinţate în oraşele din vestul Statelor Unite, începând cu San Francisco, apoi Oakland, Los Angeles, şi Seattle. Asociaţia Naţională a Cluburilor Rotary din America a fost înfiinţată în 1910. Pe 22 februarie 1911, a avut loc prima reuniune a Clubului Rotary Dublin în Dublin, Irlanda. Acesta a fost primul club înfiinţat în afara Americii de Nord. În aprilie 1912 Rotary a închiriat un club din Winnipeg, Manitoba, Canada, marcând astfel prima înfiinţare a unui club de servicii în stil american în afara Statelor Unite. Pentru a reflecta înfiinţarea unui club în afara Statelor Unite, numele asociaţiei a fost schimbat în Asociaţia Internaţională a Cluburilor Rotary, în 1912.

În august 1912, Rotary Club din Londra, a primit aprobarea de asociere, marcând astfel primul club Rotary recunoscut în afara Americii de Nord. Mai târziu a devenit cunoscut faptul că clubul Dublin din Irlanda a fost organizat înainte de Clubul de la Londra, dar clubul Dublin nu a primit decât după cea a Clubului de la Londra.

În timpul primului război mondial, Rotary în Marea Britanie s-a dezvoltat de la 9 la 22 cluburi, alte cluburi timpurii fiind înfiinţate de asemenea în alte ţări, precum cel din Cuba în 1916, China în 1919, şi India în 1920.

În 1922 numele asociaţiei a fost schimbat în Rotary International. Prin 1925 Rotary includea 200 de cluburi, cu peste 20.000 de membri.

Încă de la început, Rotary a cunoscut o dezvoltare extraordinară, care a ajuns astăzi la 1,4 milioane de membri, peste 46 de mii de cluburi în toată lumea, milioane de proiecte şi acţiuni care au ajutat comunităţile să se dezvolte.

De-a lungul anilor, rotarienii au transformat milioane de vieţi în jurul lumii prin înaltul impact al proiectelor de tip global grant. Cu bună înţelegere internaţională, proiectele rotarienilor au atacat rădăcinile cauzei conflictelor: sărăcia, bolile şi lipsa educaţiei.

Şi au reuşit, potrivit misiunii, să promoveze pacea, lupta pentru eradicarea unor boli, aşa cum a fost cazul poliomielitei, prin programul “EndPolio”, să susţină Educaţia în mediile vulnerabile, să promoveze protejarea Mediului înconjurător, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în comunităţile locale.

România şi Republica Moldova sunt reprezentate în Rotary de District 2241 prin 148 de cluburi şi peste 3.600 de membri.

La mulţi ani, Rotary! Internațional 

Scurt istoric Rotary România

Activitatea interbelică

În primăvara anului 1929, în data de 20 Mai, la Bucureşti, ia fiinţă oficial primul Club Rotary din România, din iniţiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit şi cel dintâi preşedinte. Acesta este urmat imediat de clubul Rotary din Timişoara (24 Mai). Scopurile şi idealurile rotariene sunt înţelese şi acceptate de elita intelectuală a ţării, din toate domeniile de activitate – ştiinţă, artă, afaceri – rezultatul fiind înfiinţarea a încă şapte cluburi la Braşov, Cernăuţi (ambele în 1930), Arad (1933), Câmpina și Iaşi (1934), Cluj (1935) și Ploieşti (1936). Cu nouă cluburi, în anul 1936, se crează un district românesc, care primeşte numărul 84.

Rotary Romania - guvernator Adrian Luca
Rotary Romania – guvernator Adrian Luca

Efectul activităţilor şi acţiunilor rotariene începe să se vadă pe întreg teritoriul ţării. Rotary românesc interbelic s-a ocupat de proiecte educaţionale şi din domeniul sănătăţii copiilor, de căutare de locuri de muncă pentru tineri bolnavi sau cu handicap, dar şi de construcţia unui refugiu pentru schiori în munţi. Dar, în plin avânt, mişcarea rotariană este interzisă, în 1939, de către regimurile totalitare, în toată zona central-est-europeană.

Organizația Rotary este o națiune care încercă să facă bine, cu peste un milion trei sute de mii de membri. La nivel mondial Rotary Internaţional este împărţită în 525 de districte. În toată lumea, fiecare district geografic, zonal după gândirea pe care a făcut-o Rotary, împreună cu organizaţile abilitate la nivel mondial, are aceste districte, iar fiecare district este coordonat pentru un an de către un guvernator. Acesta are un aparat care îl sprijină şi coordonează activităţile şi proiectele cluburilor, atât la nivel local, cât şi proiectele de anvergură la nivel naţional.

Formarea noului District 2241

În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînființează Clubul Rotary Bucureşti. Ca şi prima dată, el va fi urmat imediat de clubul din Timişoara, pentru ca în luna iunie 1996 să existe în România 13 cluburi care făceau parte din Districtul 1660 din Paris.

La 1 iulie 1996, România depăşeşte o a doua barieră administrativ-teritorială fiind desemnată de către Rotary International drept “zona de expansiune rotariană”, împreună cu Republica Moldova.
România are aferent districtul 2241 intitulat România şi Republica Moldova și putem spune că, simbolic, la nivel mondial există deja o unire de peste 20 de ani a României cu Republica Moldova.

Districtul România-Republica Moldova are peste 140 de cluburi în toate oraşele şi este gestionat prin intermediul Rotary de către un Guvernator. Acest Guvernator este, practic, o legătură permanentă între nevoile şi problemele districtului racordate la nevoile Rotary International.

Mandatul de Guvernator Rotary 2241 România-Republica Moldova în anul rotarian 2021-2022 este deținut de Adrian Luca și se derulează sub motto-ul ”Serve to change lives” (”A servi pentru a schimba vieți”).

”Încercăm să fim un dar pentru ceilalți prin ceea ce facem”, ne explică Adrian Luca la ”Ambasador pentru România”.

Related posts

Rusia vrea să construiască propria stație spațială și să o lanseze pe orbită până în 2030: Dacă vrei să faci un lucru bine, îl faci singur!

Cristiana P. Bota

România caută astronauți! Dumitru Prunariu: Sper să pot preda ștafeta următorului astronaut român care să reprezinte țara în misiuni de explorare spațială

Cristiana P. Bota

Parintele Crin Triandafil Theodorescu: Draga Romanie, n-o sa te lingusesc. Ti-o spun p-a-dreapta, ziua ta nu e pe 1 Decembrie

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult