Ambasador pentru România
Vizitați România

Biserica de lemn din satul Urși, printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu în 2021

O bisericuță de lemn din România se numără printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu în 2021. Considerată unicat, biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, a fost desemnată câştigătoare la categoria Conservare de Comisia Europeană. În total au fost premiate 24 de lucrări din 18 ţări europene.

Biserica din Urși ar putea câștiga Premiul Publicului dacă va obține cele mai multe voturi pe pagina dedicată Europa Nostra. Publicul este cel care decide, așadar noi, toți, o putem vota la linkul următor: https://vote.europanostra.org/

Biserica de lemn din satul Urși, cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Arhanghel Mihail, a fost construită între 1757 și 1784. În 1838 a fost afectată de un incendiu, apoi a fost reparată și decorată cu fresce. Frescele, pictate în tradiția post-bizantină cu influențe occidentale și de o valoare artistică remarcabilă, s-au degradat în timp. În 2009, biserica din Urși a fost inclusă în „programul 60 Biserici din lemn” din România de Fundația Pro Patrimonio, ulterior fiind restaurată.

Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizații și persoane fizice din 30 de țări europene.

Anunțul câștigătorilor premiilor pentru anul 2021 a fost făcut în cadrul unui eveniment online live co-prezentat de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Hermann Parzinger, președintele executiv al Europa Nostra.

Luând cuvântul, comisarul european Mariya Gabriel a declarat: „Câștigătorii Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2021 sunt ambasadorii frumuseții patrimoniului European, fie că este vorba de tradiții și meșteșug, de arhitectura care îți taie respirația sau de modul în care patrimoniul poate uni comunități și generații. Cred cu adevărat că păstrarea cu succes a patrimoniului nostru material și imaterial depinde de angajamentul oamenilor din spatele acestuia. Prin aceste premii, îi onorăm, prin urmare, pe toți acei bărbați și femei excepționale, profesioniști în domeniul patrimoniului, arhitecți, oameni de știință și voluntari care aduc patrimoniul nostru comun mai aproape de inimile noastre. Viziunea lor merită să fie aplaudată.”

Președintele executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger, a declarat: „În fiecare an, câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra demonstrează creativitatea și angajamentul incomparabil al celor care se străduiesc să protejeze, să valorifice și să transmită moștenirea prețioasă a Europei către generația următoare. Laureații din acest an arată din plin modul în care patrimoniul oferă soluții și căi de redresare în fața unor provocări aparent insurmontabile, în timp ce luăm măsuri pentru climă, ne mobilizăm pentru o dezvoltare urbană și rurală durabilă și abordăm numeroasele amenințări la adresa valorilor noastre europene fundamentale. Salutăm realizările lor remarcabile: fie ca acestea să servească drept inspirație și încurajare pentru acțiuni viitoare, pentru mulți alți profesioniști și entuziaști ai patrimoniului din întreaga Europă și din afara ei.”

Susținătorii și pasionații de patrimoniu din întreaga lume sunt acum încurajați să descopere câștigătorii și să voteze online pentru a decide către cine va merge Premiul Publicului din acest an.

Câștigătorul Premiului Publicului va fi anunțat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în toamna acestui an. Cu această ocazie vor fi prezentați publicului și laureații Marelui Premiu, fiecare dintre ei urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 EUR.

Related posts

Rimetea, printre cele mai frumoase sate din Romania, renumit pentru arhitectura unica si peisaje care iti taie rasuflarea

Teodora Badescu

Bucovina si Maramureșul, prezentate de New York Times ca destinații bune de vizitat în vreme de pandemie

Teodora Badescu

Roșia Montană a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult