Ambasador pentru România
CONSTANTIN BRÂNCUŞI - "Viaţa mea nu a fost decât un şir de minuni"
Cultură

Omagiu pentru Constantin Brâncuşi, cel care avea să promoveze esenţa simbolică a formei prin sculptură

Astăzi il omagiem pe Constantin Brâncuşi, un „Spiritus loci” al României, în ale carui sculpturi ne simţim parte nu doar din imbold cultural, ci şi din mândrie naţională. Se împlinesc 145 de ani de la nașterea sa și, privindu-i operele, nu putem decât să deslușim alături de părintele sculpturii moderne tainele materiei și, deopotrivă, să cuprindem noi înțelesuri. Brâncuşi avea să promoveze esenţa simbolică a formei ca manifestare artistică definitorie pentru secolul XX.

Născut pe 19 fe­bruarie 1876 în satul Ho­biţa din Gorj şi mort la Paris, pe 16 martie 1957, Brâncuşi este, fără îndoială, cel mai de seamă artist pe care Româ­nia l-a dat omenirii. După plecarea din ţară, lucrările sale, expuse în cele mai mari saloane şi expoziţii de artă din Europa şi A­merica, au fost achi­ziţio­nate de galerii şi de co­lecţio­nari celebri, oameni bogaţi, care au chel­tuit averi pentru a intra în po­sesia statuilor lui Brâncuşi.

„Nu există, poate, un ar­tist mai iubit, mai res­pec­tat şi mai apreciat de­cât Brâncuşi”, spunea Ann Temkin, curator la Muzeul de Artă Modernă din New York.

N-am pierdut legă­tura şi nu mi-am scos rădăcinile pentru a umbla năuc pe Glob

La baza creaţiei lui Constantin Brân­cuşi au stat arta populară românească şi natura. A oglindit esenţa emoţiilor, pornind de la obârşia sa ţărănească, de la tradiţii, mituri şi magia artei populare româneşti.

„Am fost trimis şi eu de mic copil la pro­copseală în lume. N-am pierdut legă­tura şi nu mi-am scos rădăcinile pentru a umbla năuc pe Glob. A profitat şi arta mea. M-am salvat, ca om. (…) Anticii spuneau să-ţi iubeşti des­tinul? Eu mi-am iubit şi nu mi-am pără­sit nicio clipă strămoşii şi filosofia lor, a naturalităţii. Nu sunt străbunii desti­nului nostru? (…) Împăcarea de sine se instaurează în sufletul tău când te priveşti ca un inel din­tr-un lanţ nesfârşit al înaintaşilor şi când nu calci cu o iotă prescripţiile naturalităţii eterne (…) Ţăranii ştiu, de la mic la mare, ceea ce este bine şi rău. Tablele de valori sunt cuprin­se în proverbe, în datini, în doctrina străbu­nilor şi în filosofia naturalităţii”, afirma Brâncuşi. Gândurile i-au fost consemnate de scriitorul Petre Pandrea, în lucrarea „Brâncuşi, amin­tiri şi exegeze”.

CONSTANTIN BRÂNCUŞI - "Viaţa mea nu a fost decât un şir de minuni"
CONSTANTIN BRÂNCUŞI – „Viaţa mea nu a fost decât un şir de minuni”

Lucrările lui Brâncuşi sunt unele dintre cele mai apreciate şi valorizate opere de artă din întreaga lume, fiind, de departe, cele mai bine vândute creaţii ale vreunui artist român din istorie şi al patrulea în topul celor mai valoroase creaţii din lume, după Giacometti, Modigliani şi Matisse.

Model pentru americani

Clădirea Universităţii Roosevelt din Chi­cago, cu o înălţime de 143 m, are o arhitectură inspirată de structura Coloanei infinite a lui Brâncuşi. Ea a fost construită din 2010 până în 2012 şi este cea mai im­por­tantă schimbare a imagi­nii Uni­versităţii Roosevelt, ce a avut loc în ultimele decenii.

Asemă­narea dintre aceste două construcţii: clădirea universi­tăţii şi Coloana infinită se ob­servă cel mai bine din modul în care sunt realizate canturile laterale. Acestea sunt alcătuite din elemente de metal şi sti­clă, aranjate şi îmbinate exact ca modulii din sculp­tura de la Târgu Jiu. Ase­mănarea nu este greu de observat, simbolizând creş­tere infinită,

Related posts

„Mărțișoare în dar”, pe 28 februarie la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești

Teodora Badescu

Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti si BES Romania va invita, sambata, la spectacolul „Calatorii de iarna”

Teodora Badescu

Opera Națională București ne invită să ne bucurăm de emoția spectacolelor cu public

Teodora Badescu

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult