Ambasador pentru România
Muhammad Talal
Actualități

De ce cred refugiatii in Europa? Ne spune Muhammad Talal, un profesor care preda matematica in orasul de mango din Pakistan

Criza imigrantilor, catalogata mai mult ca o criza a suferintei si comparata de Neagu Djuvara cu invadarea Imperiului Roman de catre popoarele asiatice si africane din urma cu 2.000 de ani, a pus pe jar intreaga Europa in ultimii ani. Liderii Uniunii Europene, respectiv ai Germaniei, Frantei si Marii Britanii, au facut eforturi de a se coordona si de a solutiona problema celor care fug in masa de razboaie si de saracie pe „taramul sperantelor”, asa cum este denumit mai nou batranul continent.

Cei mai multi refugiati provin din tari precum Siria, Irak, Afganistan sau Pakistan. Mii de imigranti ilegali au batut zi de zi, in ultimii ani, la portile Europei, conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala pentru Migrare.

Am stat de vorba cu Muhammad Talal, profesor de matematica in Pakistan, un stat de unde se pleaca masiv. Mi-a vorbit despre visul european, despre problemele cu care se confrunta pakistanezii in fiecare zi si mi-a explicat de ce semenii lui isi doresc atat de mult sa ajunga in Europa, chiar daca trebuie sa-si inghesuie toata viata intr-un rucsac.

Muhammad Talal: Nimeni nu investeste in Pakistan

Terorismul si multe alte probleme cu care se confrunta Pakistanul, precum criza de energie, tin la distanta investitorii, astfel ca in aceasta tara cu greu iti gasesti un loc de munca. Asa au ajuns pakistanezii sa bata la portile Europei si ale Tarilor Arabe.

„Pakistanul este o tara cu o economie in curs de dezvoltare, insa se confrunta cu multe obstacole in a progresa. Si ma refer la terorism si la criza de energie, insa oamenii acestei tari nu si-au pierdut speranta. Din cauza acestor probleme, sunt putine locuri de munca. Multi oameni nu au locuri de munca, deoarece nimeni nu doreste sa investeasca in aceasta tara. In consecinta, multi pakistanezi si-au incercat norocul in diferite parti ale lumii. Tarile Arabe si Europa sunt in topul destinatiilor”, spune Talal.

2,2 milioane de pakistanezi traiesc in Europa

Doar in Europa traiesc peste 2,2 milioane de pakistanezi. Muhammad Talal imi dezvaluie, insa, ca nu toti pakistanezii care ajung pe pamant european sunt saraci. Imi da ca exemplu un prieten care, desi e fiu de milionar, a ales sa lucreze intr-o pizzerie din Marea Britanie.

„In Europa traiesc aproximativ 2,2 milioane de pakistanezi. Unii pleaca pe cont propriu, altii in grupuri”, povesteste Talal, care imi dezvaluie ca multi dintre prietenii sai sunt stabiliti in Europa.

„Cei mai multi prieteni au plecat. Unii s-au stabilit in tarile din Europa, altii au plecat la studii acolo. Ei cred in Europa pentru ca acolo sunt mai multe locuri de munca, acolo sunt mai multe posibilitati, poti face orice”, continua Talal.

„Personal cred ca multi dintre cei care pleaca se simt rusinati sa spele vase in tara lor, dar sunt mandri sa faca acelasi lucru in alta tara. Este aiurea! Uite, unul dintre prietenii mei este fiul unui milionar de aici, dar el lucreaza intr-o pizzerie din Europa. Mai exact in Marea Britanie. Pur si simplu ii place sa traiasca acolo si nu in tara lui”, mai spune intervievatul.

Talal: Vreau sa vizitez Europa ca turist, nu vreau sa plec din tara mea

L-am intrebat pe Muhammad Talal daca ar pleca din Pakistan. Mi-a raspuns ca nu si-ar parasi tara decat ca turist. Spune asta desi, intr-un interviu pe care mi l-a acordat in urma cu cateva luni, mi-a marturisit ca salariul sau ca profesor de matematica in Pakistan este de numai 120 de dolari pe luna.

„Daca vreodata voi avea o astfel de posibilitate, voi pleca, dar nu pentru a-mi parasi tara permanant. Vreau doar sa vizitez Europa ca turist, nu am niciun plan de a pleca din tara mea”, spune el.

Kharian, orasul din care majoritatea locuitorilor au plecat peste hotare

„Nu toti pakistanezii sunt saraci sau someri. Unii care au plecat in Europa provin din familii bogate din Pakistan. Kharian este orasul din care majoritatea locuitorilor au plecat si acum traiesc in strainatate. Si multi dintre ei sunt acum realizati”, precizeaza Muhammad Talal, in interviul acordat pentru HotWeek.ro.

Indiferent unde sunt, sa-si respecte mereu patria

L-am intrebat ce mesaj le-ar transmite celor care au plecat. „Vreau sa le spun ca indiferent unde au ales sa traiasca, sa-si respecte mereu patria, sa nu uite ca este tara in care au crescut si din care fac parte. In al doilea rand, sa lase mereu o impresie buna in tarile in care traiesc si sa dea dovada ca sunt niste buni cetateni”.

La final, imi spune ca nu crede in ipoteza potrivit careia gruparile teroriste ar sta la baza exodului de refugiati.

Refugiatii si Europa

Intre timp, in Europa continua sa soseasca grupuri-grupuri de refugiati. La granita cu Serbia de la Roszke, imigrantii erau la un moment dat supravegheati de fortele de ordine, apoi imbarcati in autobuze pentru a fi dusi la inregistrare.

Concluzia este ca gasirea unei solutii prin care sa fie oprit valul de imigranti, considerat cel mai mare din timpurile moderne, nu va fi o misiune usoara.

Potrivit Eurostat, intre 2008 si 2012 s-a inregistrat o crestere treptata a numarului de cereri de azil in UE-27, dupa care numarul solicitantilor de azil a crescut intr-un ritm mai rapid, cu 400 500 de cereri in 2013, 594 200 in 2014 si aproximativ 1,3 milioane in 2015. In 2016, numarul s-a stabilizat la aproximativ 1,2 milioane. In 2017, numarul de cereri de azil a inregistrat o scadere semnificativa de 44,5 % fata de 2016 si a continuat sa urmeze o traiectorie descendenta in 2018.

In 2019, 676 300 de solicitanti de azil au solicitat protectie internationala in cele 27 de state membre actuale ale Uniunii Europene (UE-27), cu 11,2 % mai mult in comparatie cu 2018. Aceasta a fost prima data cand numarul de cereri de azil a crescut in fiecare an incepand cu 2015.

 

Related posts

O romanca este primul pasager care a circulat cu o capsula Virgin Hyperloop

Cristiana P. Bota

Lideri UE: Vaccinarea anti COVID-19 ar putea fi efectuata in fiecare an

Teodora Badescu

România are un rol important în misiunea HERA. Inginerii români vor participa la studierea asteroidului lovit de NASA

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult