Ambasador pentru România
Diaspora

Ambasada României în Spania și Institutul Cultural Român de la Madrid au sărbătorit Ziua Națională a României

Ambasada României în Regatul Spaniei și Institutul Cultural Român de la Madrid au sărbătorit Ziua Națională a României și prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei pe acordurile Muzicii Reprezentative a Armatei Române și a Unității de Muzică a Gărzii Civile din Regatul Spaniei.

„Într-o perioadă marcată de dezechilibre geopolitice, ședința comună de guvern dintre România și Spania, țări aflate la extremități opuse ale Uniunii Europene, reprezintă un exemplu de prietenie care nu cunoaște limite geografice și expresia voinței comune de a identifica, prin dialog și colaborare, soluții viabile la provocările cărora trebuie să le facem față”, a declarat ambasadorul României în Spnaia, George Bologan.

În mesajul de deschidere, după intonarea imnurilor naționale ale României și Regatului Spaniei, ambasadorul George Bologan a subliniat importanța acestui moment cultural de excepție în istoria relațiilor bilaterale, care marchează patru evenimente deosebite pe agenda comună și care sunt expresia prieteniei și relației privilegiate dintre cele două țări: Ziua Națională a României, prima ședință comună a Guvernelor României și Regatului Spaniei, 40 de ani de la aderarea Spaniei la NATO și preluarea de către Spania, în al doilea semestru al anului 2023, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Amintim că guvernele României şi Spaniei s-au reunit miercuri, la Castellón de la Plana, într-o primă şedinţă comună. La eveniment, a fost prezent premierul român Nicolae Ciucă, care a fost primit cu onoruri militare în orașul spaniol, precum și mai mulți membri ai Executivului.

La finalul întâlnirilor bilaterale s-a desfășurat o reuniune plenară a delegaţiilor guvernamentale în cadrul unui dejun de lucru, urmată de o ceremonie de semnare a mai multor documente bilaterale, respectiv memorandumuri de înţelegere şi cooperare în mai multe domenii precum muncă, sănătate, externe, cultură, situaţii de urgenţă, agricultură.

Revenind la concertul organizat la Madrid, acesta a fost un adevărat regal muzical pentru prietenii spanioli și pentru comunitatea românească din Regatul Spaniei, a doua cea mai numeroasă din Europa. Într-o atmosferă de sărbătoare, în sala Orchestrei Radioteleviziunii Naționale Spaniole din cadrul Teatrului Monumental din Madrid, aproximativ 1.500 de persoane s-au lăsat fermecate de virtuozitatea celor două fanfare care au cântat piese celebre din repertoriul național și internațional, sub bagheta dirijorilor col. Aurel Gheorghiță șilt. col. Jaime Ismael Enguίdanos Royo. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților spaniole, ai mediului academic și de afaceri local, ai corpului diplomatic și consular acreditat în Spania și ai membrilor comunității de români de pe plan local.

Prin organizarea acestui concert extraordinar, care a avut în centrul atenției fanfarele militare, România și Spania au transmis un mesaj puternic de angajament comun față de întărirea unității și solidarității europene și transatlantice, într-un moment istoric care ne arată că pacea și prosperitatea nu trebuie niciodată considerate de la sine înțelese.

 

Related posts

În Franța a fost dezvelită o placă în memoria pianistei de origine română Clara Haskil

Cristiana P. Bota

Marea Britanie renunță la Erasmus și introduce programul Turing. Ce oportunități oferă noua schemă

Teodora Badescu

Primul pasager care a circulat cu o capsula hiperloop este o romanca: Sara Luchian

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult