Ambasador pentru România
Europa aplica restrictii mai dure de teama noii tulpini a coronavirusului din Marea Britanie
Actualități

Europa aplica restrictii mai dure de teama noii tulpini a coronavirusului din Marea Britanie

Noua tulpina a coronavirusului depistata in Marea Britanie se extinde si in Europa, iar majoritatea tarilor se baricadeaza, la propriu, de teama unei explozii in masa a cazurilor de infectare. Astfel, tarile europene isi intaresc restrictiile si isi inchid portile in contextul raspandirii necontrolate a variantei britanice a coronavirusului, mult mai contagioasa decat cea initiala. Euronews face un inventar al masurilor restrictive implementate in prezent in tarile de pe continentul european. Va prezentam in continuare restrictiile aplicate in tarile din Europa.

Albania
Albania are peste 67.000 de cazuri de coronavirus confirmate
Din 24 decembrie, in aceasta tara a fost implementat un sistem de restrictii de deplasare pe timp de noapte care se aplica si restaurantelor si barurilor. Singura exceptie se aplica in cazul companiilor de livrare si curierat.

Andorra
Andorra inregistreaza acum peste 9.000 de cazuri de imbolnavire, iar statul este recunoscut drept o zona cu risc crescut.
Pentru a putea intra in aceasta tara, calatorii trebuie sa prezinte un test negativ la Covid-19, cu exceptia cetatenilor francezi, spanioli si portughezi, dar si a celor care vin din regiuni considerate „zone verzi” de autoritati.
Purtarea mastii de protectie este obligatorie pentru persoanele de peste 8 ani.
Alte masuri de siguranta includ restrictionarea activitatilor culturale, de sport si timp liber.

Austria
Calatoriile turistice nu sunt permise in Austria, in situatia in care tara se afla in lockdown.
Carantina generalizata va ramane in vigoare cel putin pana pe 7 februarie, iar in acest moment sunt permise doar calatoriile esentiale.
Este obligatorie purtarea mastilor de tip FFFP2 pentru toate persoanele de peste 14 ani incepand cu data de 25 ianuarie 2021.

Belarus
Desi autoritatile din aceasta tara nu au implementat masuri de lockdown, granitele au fost inchise pentru a opri raspandirea virusului.

Belgia
Masurile din Belgia includ restrictii pentru deplasarile pe timp de noapte in majoritatea oraselor medii si mari.
Doar magazinele esentiale au ramas deschise, iar restrictiile au fost extinse din nou recent.
Calatoriile in Belgia se pot face in functie de zona de provenienta a calatorului, pe baza sistemului de zone rosii, galbene si verzi, insa doar pe baza unor motive specifice – actiuni umanitare, probleme familiale serioase, motive profesionale sau pentru studiu.
Cu 48 de ore inainte de sosirea in Belgia, calatorii trebuie sa anunte autoritatile, iar in functie de evaluare, ei vor fi instiintati daca trebuie sa ramana in carantina.
Calatorii din UK, Africa de sud sau America Latina sunt obligati sa intre in carantina si sa fie testati de doua ori.

Bosnia-Herzegovina
Tara este dechisa pentru turisti, dar cresterea recenta a numarului de cazuri a dus o la o inasprire a restrictiilor.
Persoanele care vor sa intre in tara trebuie sa prezinte un test PCR negativ.
Magazinele, farmaciile, restaurentele si cafenelele sunt deschise.
Deplasarile sunt restrictionate pe timp de noapte, intre orele 23 si 5.
Masca de protectie este obligatorie in interior si in exterior.

Bulgaria
Starea de urgenta epidemica a fost decretata in tara si va fi in vigoare pana la sfarsitul lunii ianuarie.
Restrictiile de calatorie interna au fost ridicate, insa operatorii din industria ospitalitatii isi desfasoara activitatea la capacitate redusa.
Calatoriile internationale sunt permise, insa toti cei care intra in tara vor fi testati obligatoriu pentru Covid-19.

Croatia
Croatia urmeaza sistemul pe zone rosii, galbene si verzi si restrictioneaza accesul calatorilor in functie de regiunea din care vin. Calatorii care nu au simptome si nu s-a aflat in contact cu persoane infectate si vin dintr-o zona verde pot intra in tara fara restrictii.

Cipru
Cipru foloseste o lista de categorii de tari prin care stabileste cine poate intra in tara fara carantina, in functie de tara de origine.
Ca masura interna, exista restrictii de deplasare pe timp de noapte, circulatia fiind interzisa intre orele 21:00 si 05:00.

Cehia
Incepand cu data de 5 ianuarie, toti cei care intra in tara vor fi examinati medical pentru a se vedea daca au simptome ale infectiei Covid-19
Tara este deschisa pentru persoanele care vin din zone cu risc redus de contagiere – Romania se afla in zona rosie.

Danemarca
Danemarca se afla intr-un lockdown la nivel national, iar restrictiile dure vor fi in vigoare cel putin pana in data de 7 februarie. Magazinele non-esentiale sunt inchise.
Din 9 ianuarie, doar calatoriile esentiale sunt permise in tara si doar daca este furnizat un test negativ la Covid-19 intr-o perioada de 24 de ore inainte de imbarcare.
Danemarca urmeaza sa permita exceptii pentru cei care prezinta un certificat de vaccinare la Covid-19.

Elvetia
Calatorilor care vin tari cu risc crescut de infectare ar putea sa li se ceara sa stea in carantina la sosire. In aceasta categoria intra tarile non-Schengen.

Estonia
Estonia permite calatorilor din interiorul Uniunii Europene care nu au simptome ale infectiei Covid-19 sa intre in tara, insa sunt verificate documente de calatorie si are loc o examinare medicala la granita.
Guvernul estonian are, de asemenea, in vedere sa ridice restrictiile pentru calatorii care au certificat de vaccinare.

Finlanda
Restrictii dure de calatorie au fost implementate in Finlanda si vor ramane in vigoare pana in 9 februarie 2021.
Autoritatile sanitare finlandeze pot cere testarea obligatorie la intrarea in tara a persoanelor care vin din zone cu risc ridicat de infectare
Unii calatori pot intra in tara fara nicio restrictie, printre tarile exceptate de la masuri sunt Australia si Noua Zeelanda.

Franta
In Franta sunt implementate restrictii dure pentru oprirea transmiterii virusului, insa calatoriile interne in tara sunt permise.
Autoritatile franceze „descurajeaza cu fermitate” calatoriile din si in tara, iar granitele raman inchise cu majoritatea tarilor.
Persoanele care intra in Franta din UE sau din zona Schengen trebuie sa se testeze PCR de doua ori, o data la venire si inca o data dupa incheierea perioadei de carantina de 7 zile.
Persoanele care vin din Andorra, Vatican, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elvetia pot intra in tara dupa ce fac dovada unui test PCR facut intr-o perioada de 72 de ore inainte de calatorie.

Germania
Cetatenii germani si europeni pot calatori, insa fiecare calatorie trebuie sa fie aprobata de politia de frontiera.
Calatorii din Regatul Unit si Africa de Sud trebuie sa furnizeze dovada unui test negativ la Covid-19 inainte sa intre in tara.
Calatorii trebuie sa stea cel putin 10 zile in carantina dupa ce intra in tara.
Guvernul german analizeaza posibilitatea de a reduce la „aproape zero” traficul aerian international, in incercarea de a limita raspandirea noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului.

Grecia
Desi a fost printre primele tari care si-a redeschis sectorul turistic in vara, Grecia a implementat noi restrictii in noiembrie, iar toti cei care vor sa intre in tara trebuie sa faca dovada unui test PCR negativ.

Ungaria
Cetatenii ungari se pot intoarce in tara fara restrictii
Strainii care vor sa vina in tara pentru afaceri sau pentru a participa la evenimente culturale sau sportive o pot face daca furnizeaza doua teste negative la Covid-19 sau daca intra in carantina.
Calatoriile din si spre Regatul Unit sunt suspendate din 22 decembrie dupa aparitia mutatiei britanice a coronavirusului. Interdictia ramane in vigoare pana in 8 februarie, iar calatoriile sunt permise doar in situatii exceptionale.

Islanda
Islanda este deschisa doar pentru turistii din Uniunea Europeana sau din Spatiul Economic European.
Cei care intra in tara trebuie sa se testeze de doua ori – o data la sosire, iar a doua oara dupa cinci zile de la intrarea in tara. Pana ce ambele teste arata ca persoana nu este bolnava de Covid-19, aceasta trebuie sa ramana in carantina de pana la 14 zile.
Exceptiile includ persoane care au un certificat care dovedeste ca au trecut prin infectia Covid-19 sau un certificat de vaccinare impotriva bolii. De asemenea, cei care nu isi pot face testul din motive medicale.

Irlanda
Irlanda este in lockdown la nivel national pana la finalul lunii ianuarie.
Guvernul irlandez recomanda evitarea calatoriilor non-esentiale si a adoptat sistemul de zone rosii, galbene si verzi pentru a gestiona calatoriile.
Cei care sosesc dintr-o zona verde nu vor fi restrictionati in niciun fel. Calatorii din zone altele decat cele verzi si din tari din afara UE sau SEE trebuie sa stea 14 zile in carantina la sosire.

Italia
Italia a accentuat recent restrictiile impotriva Covid-19 si a prelungit din nou starea de urgenta pana in luna aprilie.
Deplasarile intre regiunile italiene sunt limitate doar la cele esentiale. Masura va ramane in vigoare pana in 15 februarie.
Turistii care vin in Italia trebuie sa se auto-izoleze pentru 14 zile la sosirea in tara.

Kosovo
Kosovo a implementat masura restrictionarii deplasarilor pe timp de noapte, intre orele 20:00 si 05:00
Toti cetatenii straini care vin dintr-o tara cu un numar mare de cazuri de infectare trebuie sa furnizeze un test PCR negativ la Covid-19. Toate tarile din UE sunt vizate de aceasta restrictie.

Letonia
Letonia a declarat stare de urgenta pana in data de 7 februarie.
Pentru a putea intra in Letonia dintr-o tara care are mai mult de 50 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile, trebuie respectata o perioada de auto-izolare de 10 zile.
Incepand cu 15 noiembrie, toti cei care ajung in tara trebuie sa faca dovada unui test negativ la Covid-19, facut in ultimele 72 de ore de la sosire.

Liechtenstein
Toti cei care ajung in Liechtenstein dintr-o tara cu risc mare de contagiere trebuie sa stea in carantina 10 zile la sosire.
Calatoriile turistice sunt permise, insa se aplica masurile uzuale – purtarea mastii de protectie si respectarea distantarii fizice in spatiile publice.

Lituania
Lituania este in lockdown national pana in 31 ianuarie – desi granitele sunt deschise, deplasarile in interiorul tarii sunt puternic restrictionate.
Din 15 septembrie, toti cei care ajung sau se intorc in tara trebuie sa isi trimita datele electronic spre o baza de date nationala

Luxemburg
Luxemburg permite cetatenilor din zona Schengen si din UE sa intra in tara fara sa prezinte un test negativ la Covid-19.
Calatoriile non-esentiale din tari non-UE sunt interzise pana in data de 31 martie

Olanda
Olanda recomanda cetatenilor UE sau din zona Schengen sa evite calatoriile non-esentiale in tara.
Granitele sunt inchise pentru tari din afara UE
In cazul in care un cetatean strain se imbolnaveste de Covid-19 in timp ce se afla pe teritoriul tarii, el va ramane in carantina pana cand simptomele dispar. Autoritatile olandeze nu isi asuma costurile suplimentare de hotel si carantina.

Macedonia de Nord
Granitele sunt deschise pentru toate tarile.
Barurile, restaurantele si cafenelele sunt deschise, insa se aplica masurile uzuale – distantarea fizica si respectarea normelor de igiena.

Malta
Malta aplica restrictii pe baza zonelor unei clasificari zonale a tarilor – zone rosii, galbene si verzi. Romania si majoritatea tarilor din UE se afla in zona galbena, ceea ce inseamna ca persoanele care calatoresc din acest tari trebuie sa prezinte un test PCR negativ.

Republica Moldova
Moldova se afla in stare de urgenta si este implementata restrictia asupra deplasarilor pe timp de noapte. Barurile, restaurantele si cafenele se inchid intre orele 22:00 si 07:00.

Monaco
Monaco este deschis pentru turisti insa urmeaza sistemul zonal de risc al Uniunii Europene.
Cei care calatoresc din tari UE cu mai mult de 60 de cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele doua. saptamani sau dintr-o tara non-UE, trebuie sa isi trimita datele personale la un call center special si sa intra in carantina la sosire.

Muntenegru
Muntenegru a impus masuri uzuale anti-pandemice – distantare fizica etc.
Cei care intra in tara trebuie sa se autoizoleze pe o perioada de 14 zile.
Deplasarile sunt interzise pe timp de noapte, intre orele 22:00 si 05:00.

Norvegia
Toti calatorii care vin in Norvegia vor fi testati gratuit la intrarea in tara
Daca persoana care calatoreste vine dintr-o tara aflata in zona rosie de risc, atunci trebuie sa faca dovada unui test negativ aditional, pe langa cel care se face gratuit si sa intre in carantina pentru 10 zile.

Polonia
De la 1 ianuarie, toti calatorii din tarii din afara UE/SEE pot intra in Polonia doar pentru motive bine intemeiate
Granitele sunt deschise pentru majoritatea calatorilor din tari UE/SEE
Toti care vin in Polonia trebuie sa se auto-izoleze pentru 10 zile. Exista unele exceptii pentru cei care muncesc sau locuiesc in tara.
Persoanele care au certificat de vaccinare pot intra in tara fara sa mai intre in carantina.

Portugalia
Doar cetatenii UE/SEE poate face calatorii non-esentiale in Portugalia.
Toate persoanele cu varste mai mari de 2 ani trebuie sa furnizeze un test PCR negativ si vor trece printr-un proces de screening medical la sosirea in tara.
Purtarea mastii de protectie este obligatorie in toate spatiile publice, precum si distantarea fizica si masurile aditionale de igiena.

Regatul Unit
Toti cei care sosesc in tara trebuie sa faca dovada unui test negativ facut cu cel mult 72 de ore inainte de sosire.
Cei veniti din unele tari trebuie sa stea in carantina la hotel timp de 10 zile si suporta toate cheltuielile. Inainte de a parasi carantina, ei trebuie sa faca dovada unui alt test negativ. In acest moment, aceste restrictii se aplica pentru cei veniti din Brazilia si Africa de Sud, insa lista ar putea fi extinsa.

Rusia
Majoritatea cetatenilor straini care vor sa intre in tara vor trebui sa respecte mai multe restrictii – le va fi verificata temperatura si vor furniza dovada unui test PCR negativ la Covid-19 la momentul sosirii

San Marino
San Marino este printre putinele tari deschise complet, fara restrictii la intrarea in tara. Pe de alta parte, daca intrarea in tara se face prin Italia, trebuie respectate masurile implementate acolo.
Restaurantele, baurile, cafenelele si alte astfel de localuri sunt deschise, insa trebuie respectate masurile de distantare fizica si purtarea mastii.

Serbia
Toti cei care vor sa vina in Serbia trebuie sa faca dovada unui test PCR negativ facut cu 48 de ore inainte de sosire. Exista si posibilitatea ca turistilor sa le fie ceruta intrarea in carantina pentru 10 zile
Masurile uzuale anti-pandemice se aplica

Slovacia
Calatorii trebuie sa faca dovada unui test PCR negativ, insa nu este impusa masura autoizolarii.
Cei care sosesc din tari non-UE trebuie sa se autozioleze si sa faca al doilea test PCR la finalul perioadei de izolare.

Slovenia
Restrictiile variaza intre regiuni, insa calatorii care vin din zonele cu grad ridicat de risc (majoritatea UE, Elvetia si UK), trebuie sa intre in carantina pentru 10 zile la sosire.
Turistii strainii ar putea fi examinati medical la intrarea in tara

Spania
Granitele sunt deschise pentru turisti, insa in functie de tara din care vin, calatorii vor respecta masuri aditionale – dovada unui test PCR negativ.
Ministerul turismului spaniol a anuntat in 19 ianuarie ca vor fi introduse exceptii pentru cei care detin certificate de vaccinare anti-Covid-19.

Suedia
Suedia nu a implementat restrictii generale pentru cei care vor sa intre in tara, insa ele pot exista in cazuri specifice.
Masurile de distantare, de igiena si purtarea mastilor (ca recomandare) sunt in vigoare.

Turcia
Toti calatorii cu varste mai mari de 6 ani trebuie sa faca dovada unui test PCR negativ inainte de intrarea in tara si vor fi examinati medical.
Zborurile din Regatul Unit sunt interzise.
Centrele comerciale, pietele, restaurantele si frizeriile sunt deschise in tre 10:00 si 20:00. In timpul saptamanii, iar restaurantele nu furnizeaza decat servicii de tip takeaway.
Fumatul in public este interzis.

Ucraina
Calatorii sunt restrictionati in functie de regiunea din care sosesc. Cei care merg in Ucraina, din Romania trebuie sa se autoizoleze si sa faca dovada unui test PCR negativ.

Vatican
Granitele Vaticanului sunt inchise pentru turisti.

 

Related posts

La mulți ani, Rotary! Marcăm 117 ani de când Paul Harris a înfiinţat primul club Rotary

Cristiana P. Bota

Academia Română a organizat o sesiune ştiinţifică dedicată împlinirii a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiul cosmic – dr. ing. cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu

Cristiana P. Bota

Radu Jude a câștigat Ursul de Aur la Berlin

Teodora Badescu

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult