Ambasador pentru România
Excelență

Citate memorabile despre România. Spiru Haret: Patria o face limba și istoria, religia și tradițiile

Revista „Ambasador pentru România” evocă o serie de citate memorabile despre România. In acest articol ne oprim la Spiru Haret, matematician, astronom și pedagog de origine armenească.

„Patria o face limba și istoria, religia și tradițiile. A da cu piciorul în toate acestea este a se lepăda cineva de patria sa”.

Membru titular al Academiei Române, Spiru Haret a devenit renumit pentru organizarea învățământului modern românesc.

Născut în 1851 la Iaşi, într-o familie cu origini armene, Spiru Haret a absolvit Colegiul Naţional „Sf. Sava” (1862-1869) şi Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti (1869-1874).

Spiru Haret, primul român care a obținut un doctorat la Paris

Devenit orfan, Spiru Haret a fost ajutat de ministrul învăţământului, Titu Maiorescu, cu o bursă la Paris, unde a obţinut licenţa în matematică (1875) şi fizică (1876). După ce şi-a susţinut teza de doctorat la Universitatea Sorbona din Paris (1878), Sur l’invariabilité des grands axes des orbites planétaires („Despre invariabilitatea axelor mari ale orbitele planetare”), i s-a propus să predea la Universitatea din Grenoble.

Haret a preferat însă să se întoarcă în patrie, devenind profesor universitar (1878-1910). Meritele sale ştiinţifice nu au rămas neobservate şi, în 1879, la 28 de ani, a fost ales membru corespondent al Academiei Române (titular din 1892). Şi datorită prestigiului său, a obţinut poziţii de vârf în organizarea şi conducerea învăţământului românesc.

Iti recomandam si: La mulți ani, România! Barbu Ștefănescu Delavrancea: România este patria noastră și a tuturor românilor

La Sorbona a studiat matematica și fizica. Tot la Paris, a obținut un doctorat în matematică, susținându-și teza Sur l’invariabilité des Grandes axes des orbites planétaires, în fața examinatorilor, printre care Victor Puiseux. Teza sa a fost publicată în vol. XVIII al Annales de l’Observatoire de Paris.

De remarcat că Spiru Haret a fost primul român care a obținut un doctorat la Paris.

Reforma întreprinsă în veacul trecut de matematicianul Spiru C. Haret (n.15 feb. 1851 – d.17 dec. 1912), ca ministru al învăţământului (1897…1910), este astăzi des amintită ca o acţiune exemplară, într-un domeniu în care, în timpuri mai apropiate, o atât de necesară reformă întârzie să se producă – în pofida că această necesitate este larg conştientizată şi a faptului că au existat mai multe tentative.

La mulți ani, România! La mulţi ani românilor, oriunde v-aţi afla, în ţară sau în întreaga lume! 

Related posts

Traian Vuia – Primul zbor. Se întâmpla pe 18 martie 1906, la Montesson, în apropiere de Paris

Teodora Badescu

Dumitru Dorin Prunariu, coperta ”Ambasador pentru România” la 40 de ani de la aniversarea ”zborului” său în Cosmos

Cristiana P. Bota

Spitalul Militar din Bucureşti a infiinţat o comisie oncologică multidisciplinară cu scopul de a îmbunătăţi îngrijirea pacientului oncologic

Cristiana P. Bota

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dvs. de către acest site web.

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acept Citește mai mult